DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 27 octombrie 2017
Nr. 1014/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26 octombrie 2017, a inculpaților:

NISTOR PETRU, la data faptelor și în prezent primar al comunei Mălini, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

POPESCU VASILE, la data faptelor președinte al unei asociații agricole, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în declarații,
- spălare a banilor,

ILIȘESCU IOAN, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, județul Suceava, membru fondator și secretar al aceleiași asociații agricole și BÎZU ILIE, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat și de ajutorul primarului Nistor Petru.
Prin acțiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 6.289.304 lei.
În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care acesta atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante (în condițiile în care era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru).

În perioada 2009-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.

Inculpatul Ilieșescu Ioan în calitatea menționată mai sus a întocmit documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilișescu Ioan și Bîzu Ilie trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuințelor,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilișescu Ioan și Bîzu Ilie li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE