DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 martie 2008
Nr. 57/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor BĂICULESCU VASILE, primarul comunei Brăhăşeşti, jud. Galaţi, în sarcina căruia au fost reţinute trei infracţiuni de luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, şi PASCARU CONSTANTIN, viceprimarul aceleiaşi localităţi, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, inculpatul Băiculescu Vasile, primarul comunei Brăhăşeşti, jud. Galaţi a pretins, în mod repetat, de la un denunţător suma de 27.842 euro, reprezentând 10% din valoarea a două contracte de lucrări (având ca obiect modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe) încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Din suma pretinsă, inculpatul a primit în mai multe tranşe 11.500 RON pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.
În acelaşi an, Băiculescu Vasile a mai pretins, în mod repetat, de la alt denunţător, suma de 25.086,13 euro, reprezentând 10% din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti, contracte având ca obiect reabilitarea a două şcoli din comuna respectivă. Din suma pretinsă, inculpatul a primit ulterior 29.159 RON, în mai multe tranşe, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi virarea în contul beneficiarului, pe baza dispoziţiilor de plată bugetară, a sumelor necesare onorării facturilor.
În cursul anului 2007, inculpatul Băiculescu Vasile a pretins în mod repetat de la alţi doi denunţători suma de 9.073,53 euro, reprezentând 10% din valoarea unui contract încheiat în acelaşi an între o firmă administrată de cei doi denunţători şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Contractul avea ca obiect realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a două sate din comuna Brăhăşeşti. În cursul lunii noiembrie 2007, prin intermediul inculpatului Pascaru Constantin, viceprimarul aceleiaşi localităţi, inculpatul Băiculescu Vasile a primit suma de 20.000 RON pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractului, recepţionarea lucrărilor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.
În cursul serii de 10 decembrie 2007, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Băiculescu Vasile şi Pascaru Constantin pentru 24 de ore iar la data de 11 decembrie 2007 Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea lor pentru 29 de zile.
La data de 19 decembrie 2007, Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a celor doi inculpaţi.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Băiculescu Vasile, până la concurenţa sumei de 60.659 RON, primită cu titlu de mită.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 octombrie 2012