DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 iulie 2017
Nr. 740/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu datele de 28, respectiv 26 iulie 2017, a inculpaților:

BARNEA DINU, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Românești, judeţul Botoșani,
CIOBANU LIVIU, coordonator al turei de serviciu din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Româneşti, judeţul Botoşani,
pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 31 octombrie 2014, inculpatul Barnea Dinu, în calitatea menționată mai sus, la solicitarea unei persoane, cu care se afla în relații de cointeresare, prin intermediul comisarului de poliție Ciobanu Liviu, cu intenție, i-a determinat pe doi subalterni (agenți de poliție), să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu dispună măsurile legale care se impuneau în cazul constatării unei infracțiuni la regimul circulației.
Urmarea a fost faptul că, cei doi agenți nu au constatat infracţiunea flagrantă comisă de o persoană din anturajul inculpatului Barnea Dinu (conducerea unui vehicul pe drumurile publice având permisul de conducere anulat) și au lăsat-o pe aceasta să-și continue deplasarea.
Ulterior, inculpatul Barnea Dinu a aprobat o nota raport întocmită de către comisarul de poliţie Ciobanu Liviu, în care era consemnat în fals că niciuna dintre patrule nu a constatat infracţiuni pe perioada efectuării serviciului.
Prin aceste demersuri, au fost prejudiciate interesele legale ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ca unitate de poliţie de care aparţineau ofițerii și agenții de poliție, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în evitarea atragerii răspunderii penale pentru fapta comisă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Barnea Dinu și Ciobanu Liviu, trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților Barnea Dinu și Ciobanu Liviu i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE