DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 459/23.03.2017, Curtea de Apel Cluj a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul TĂMĂȘAN OVIDIU CRISTIAN, la data faptelor director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Maramureș, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată și complicitate la obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul GREBLEȘ CĂLIN DAN, la data faptelor șef adjunct Administrație Inspecție fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul D.G.F.P. Maramureș, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată și spălare de bani.
Condamnă pe inculpatul DEAC REMON ADELIN, la data faptelor inspector fiscal la D.G.F.P. Maramureș, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată și spălare de bani.
Condamnă pe inculpatul CORNEA DANIEL, la data faptelor șef Serviciu Inspecție Fiscală la D.G.F.P. Maramureș, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și în formă continuată și dare de mită.
Condamnă pe inculpatul ACHIM EMIL SORIN, la data faptelor inspector fiscal la D.G.F.P. Maramureș, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, din care una în formă calificată și a infracțiunii de complicitate la obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.
Condamnă pe inculpatul MARIȘ DOREL, la data faptei inspector fiscal în cadrul D.G.F.P. Maramureș, la o pedeapsă de 1 an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 10 luni pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PAUL GHIȚĂ – VIOREL la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală, obținere, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, ambele în formă continuată și spălare de bani.
În aceeași cauză, inculpații KADLEC ROBERT – DANIEL, ABRIHAN CRINA și BUCATĂ DAN au fost condamnați anterior, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 28 mai 2013 (vezi comunicat decizie de condamnare http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4125).
Obligă inculpatul Kadlec Robert – Daniel, în solidar cu inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Cornea Daniel, Deac Remon Adelin și Achim Emil Sorin, la plata către partea civilă S.C. P. SRL a sumei de 275.000 lei din care suma de 190.702 lei, preluată prin protocolul de divizare de către SC H.L. SRL Baia Mare și pe inculpatul Grebleș Călin Dan către aceeași parte civilă a sumei de 3.000 lei.
Obligă în solidar inculpații Kadlec Robert – Daniel , Mariș Dorel, Abrihan Crina – Smaranda, Cornea Daniel la plata sumei de 342.384 lei (din care 109.783 lei majorări de întârziere aferente impozitului pe profit, iar 232.601 lei majorări de întârziere aferente TVA, calculate de la data scadenței și până la data plății debitului principal) către bugetul statului, reprezentat de ANAF.
Obligă în solidar inculpații Kadlec Robert – Daniel, Mariș Dorel, Abrihan Crina – Smaranda, Cornea Daniel la plata, către S.C. „O & G.D.S. E” S.R.L.
Confiscă suma de 1.000 euro de la inculpatul Cornea Daniel, bani folosiți la comiterea infracțiunii de dare de mită.
Dispune confiscarea sumei de 254.610 lei de la inculpatul Kadlec Robert – Daniel și a sumei de 109.982 lei de la inculpatul Tămășan Ovidiu Cristian, bani proveniți din valoarea T.V.A. rambursată și dedusă ilegal în perioada anilor 2007 – 2008, către / de SC FI SRL.
Obligă în solidar inculpații Kadlec Robert – Daniel, Cornea Daniel, Achim Emil Sorin, Abrihan Crina – Smaranda, Deac Remon Adelin la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 333.163 lei reprezentând T.V.A. rambursată nelegal și nerecuperată, precum și a accesoriilor datorate până la data intrării în insolvență (23.12.2013) și neachitate, exceptând accesoriile calculate în raport de suma de 20.000 lei TVA dedusă nelegal pentru luna octombrie 2008 de S.C „B.I.” S.R.L.
Dispune obligarea inculpatului Kadlec Robert – Daniel la plata către societate, a sumei de 345.748 lei, TVA suplimentar achitat de societate către ANAF.
Dispune confiscarea sumei de 53.000 lei de la inculpatul Grebleș Călin Dan.
Obligă inculpatul Kadlec Robert – Daniel la plata către SC B.I. SRL la plata următoarelor sume: - 41.581 lei reprezentând TVA suplimentar imputat și achitat de societate; - 34.730 lei reprezentând impozit suplimentar pe dividende imputat și achitat de societate; - 21.744 lei reprezentând accesorii imputate și achitate de societate.
Obligă inculpatul Kadlec Robert – Daniel la plata către BPH a sumei de 2.000 euro (echivalentul în lei la data plății) daune morale către partea civilă BPH.
Obligă în solidar inculpații Kadlec Robert – Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, Deac Remon Adelin, Cornea Daniel la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 139.520 lei reprezentând majorări de întârziere aferente sumei de 400.579 lei TVA rambursată nelegal către SC M.F.O.C. SRL în lunile iulie și august 2008.
Confiscă de la inculpatul Grebleș Călin Dan suma de 154.000 lei.
Obligă inculpatul Kadlec Robert – Daniel la plata către SC A. SA a sumei de 315.820 RON.
Confiscă suma de 35.000 lei de la inculpatul Grebleș Călin Dan.
Confiscă suma de 70.000 lei de la inculpatul Kadlec Robert – Daniel și suma de 7.000 lei de la inculpatului Grebleș Călin Dan.
Obligă pe inculpatul Kadlec Robert – Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 92.140 lei reprezentând prejudiciu cauzat prin rambursare nelegală de TVA și nerecuperat, precum și la plata accesoriilor datorate până la data intrării în insolvență a S.C. D. C. S.R.L. (10.06.2013).
Obligă, în solidar, inculpații Bucată Dan, Kadlec Robert – Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 207.556 lei precum și a majorărilor de întârziere aferente, datorate până la data de 09.03.2009, când societatea a intrat în insolvență.
Obligă, în solidar, inculpații Bucată Dan, Kadlec Robert – Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, Deac Remon Adelin, Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 387.642 lei TVA dedusă/rambursată nelegal SC R.SRL în baza RIF nr. 1448/23.06.2008, pentru luna mai 2008, precum și a majorărilor de întârziere aferente, datorate până la data de 09.03.2009, când societatea a intrat în insolvență.
Obligă inculpatul Bucată Dan la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 62.515 lei TVA nerecuperat și a majorărilor de întârziere aferente, datorate până la data de 09.03.2009, când SC R. SRL a intrat în insolvență.
Obligă inculpatul Bucată Dan la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 370.075 lei impozit pe profit și a majorărilor de întârziere aferente, datorate de la data de 26.01.2009 până la data de 09.03.2009, când SC R. SRL a intrat în insolvență.
Obligă, în solidar, inculpații Kadlec Robert – Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, DRA, Cornea Daniel la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 643.344 lei dedusă/ramburstă nelegal către S.C. L. O. S.R.L., precum și a accesoriilor calculate până la data de 15.07.2010, când societatea a fost radiată.
Obligă, în solidar, inculpații Kadlec Robert – Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 336.346 lei TVA rambursată nelegal, precum și a accesoriilor (dobânzi și penalități de întârziere) calculate în raport de această sumă, datorate până la data de 05.12.2010, când societatea a intrat în insolvență.
Dispune confiscarea a câte 47.500 lei de la inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Deac Remon Adelin, Paul Ghiță – Viorel și Grebleș Călin Dan.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Abrihan Crina – Smaranda, Deac Remon Adelin, Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 1.062.664 lei.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Abrihan Crina – Smaranda, Deac Remon Adelin și Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 1.548.238 lei, precum și a accesoriilor calculate până la data de 28.09.2010, când societatea a intrat în faliment.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Cornea Daniel, Paul Ghiță – Viorel, Abrihan Crina – Smaranda, la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 52.888 lei, precum și a accesoriilor calculate până la data de 28.09.2010, când societatea a intrat în faliment.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel și Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 48.468 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 28.09.2010, când societatea a intrat în faliment.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel și Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 256.239 lei TVA rambursată/dedusă nelegal,precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 , când societatea a intrat în insolvență.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel și Deac Remon Adelin la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 148.900 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 .
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 3.730 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 .
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel și Deac Remon Adelin la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 22.478 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 .
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel și Deac Remon Adelin la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 17.039 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 .
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel, Abrihan Crina – Smaranda, la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 183.092 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 01.09.2010 .
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel, Abrihan Crina – Smaranda la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 103 lei impozit pe profit, precum și a accesoriilor calculate până la data de 08.05.2012, când societatea a intrat în faliment.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel, Deac Remon Adelin și Abrihan Crina – Smaranda la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 9.564 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 08.05.2012.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel și Cornea Daniel la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 13.968 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 08.05.2012.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel și ABRIHAN CRINA – SMARANDA la plata către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 29.004 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 08.05.2012. 18.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Grebleș Călin Dan și Paul Ghiță – Viorel, la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 1.165.139 lei impozit pe profit, precum și a accesoriilor calculate până la data de 30.03.2010, când societatea a intrat în faliment.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Grebleș Călin Dan și Paul Ghiță – Viorel la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 187.141 lei TVA rambursată/dedusă nelegal precum și a accesoriilor calculate până la data de 30.03.2010.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Deac Remon Adelin și Cornea Daniel la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 450.505 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 30.03.2010.
Obligă în solidar inculpații Tămășan Ovidiu Cristian, Paul Ghiță – Viorel, Cornea Daniel și Abrihan Crina – Smaranda la plata, către bugetul statului, reprezentat de ANAF, a sumei de 780.351 lei TVA rambursată/dedusă nelegal, precum și a accesoriilor calculate până la data de 30.03.2010.
Obligă apelanții inculpați Grebleș Călin Dan, Mariș Dorel, Cornea Daniel, Achim Emil Sorin, Paul Ghiță – Viorel, și persoanele vătămate S.S.I.C., B.P.H., S.C. O. GDS E. SRL și partea civilă S.C. B.I. SRL la plata în favoarea statului a câte 800 lei, fiecare cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 10 noiembrie 2009, vezi comunicat 291/VIII/3 din 13 noiembrie 2009.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 13 noiembrie 2009