DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 14 aprilie 2017
Nr. 378/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 186/VIII/3 din 24 februarie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei FEHER VERONICA, fost grefier la Tribunalul Bistrița Năsăud, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2016 – februarie 2017, inculpata Feher Veronica, folosindu-se de calitatea sa de fost grefier la Tribunalul Bistriţa Năsăud, a pretins și ulterior a primit suma de 100.000 lei și produse alimentare de la o persoană - rudă a doi inculpați trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de omor.
Pentru aceste foloase, inculpata i-a creat persoanei respective impresia că ar avea influență asupra magistraților din cadrul Tribunalului Bistrița Năsăud, însărcinați cu judecarea cauzei respective, în vederea emiterii unei soluții favorabile față de cei doi inculpați.
În aceeași perioadă, inculpata Feher Veronica, procedând în aceeași manieră, a pretins și primit de la o altă persoană mai multe produse alimentare.
De data aceasta, inculpata i-a creat impresia persoanei respective că ar avea influență asupra unui magistrat din cadrul Judecătoriei Bistrița, în vederea emiterii unei soluții favorabile față de una dintre părți.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Actualizare (10.05.2017):

În cauză, în datele de 27 aprilie și 5 mai 2017, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatele Rusu Cornelia și Telcian Floarea pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- Rusu Cornelia - 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- Telcian Floarea - 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani și 8 luni și interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Telcian Floarea va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Romuli, județul Bistrița-Năsăud, sau a unei unități de cult din aceeași localitate.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 iunie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 iunie 2017