DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 06 aprilie 2017
Nr. 338/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

AVRAM PANTELIMON, la data faptelor director sucursală în cadrul S.N.G.N. Romgaz SA – Sucursala Tg. Mureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită,
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

BANU SERGIU VICTOR și MATEI GHEORGHE, la data faptelor director tehnic respectiv director adjunct-producție în cadrul SNGN Romgaz – Sucursala Tg. Mureș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:
În cursul anului 2011, S.N.G.N. Romgaz SA - Sucursala Tîrgu Mureș a organizat o licitație publică ce avea ca obiect implementarea proiectului ”Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz în locația Cojocna, jud. Cluj”, fiind declarată câștigătoare o asociere formată din trei societăți comerciale.
În acest context, suspectul Avram Pantelimon, în calitate de director sucursală în cadrul S.N.G.N. Romgaz SA – Sucursala Tg. Mureș, a primit de la reprezentantul uneia dintre firmele câștigătoare a licitației suma de 60.000 de euro pentru a accepta recepția unui echipament (motogenerator) cu toate că acesta nu corespundea cerințelor stabilite în documentația de atribuire și în oferta tehnică anexă la contract.
De asemenea, suspectul Avram Pantelimon, în aceeași calitate, alături de ceilalți doi suspecți, în calitate și de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, a semnat un document (minută) privind modalitățile de recepție a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepția echipamentului menționat mai sus.
Procedând în această manieră, suspecții au creat un prejudiciu S.N.G.N. ROMGAZ SA de 2.620.250 lei, echivalent cu contravaloarea achitată pentru echipamentul respectiv.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Amintim că, în cursul anului 2016, suspectul Avram Pantelimon a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. (detalii în comunicatul nr. 324/VIII/3 din data de 21 martie 2016).

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE