DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 4 din 10.01.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul CUZENCU PETRU OCTAVIAN, ofițer de poliție de frontieră, șef de tură la Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Siret, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, luare de mită și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni.

2. Condamnă pe inculpații COJOCARIU NICOLAIE și COROLEUCĂ ERNEST DAN, lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, luare de mită și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni, în formă continuată.

3. Condamnă pe inculpații COZARIUC DAN și ANDRONACHI MIRCEA, lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată și luare de mită.

4. Condamnă pe inculpatul MUREȘAN LUCIAN DORU, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată și inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvârșirii de infracțiuni.

5. Condamnă pe inculpatul ZEGREA LUCIAN DANIEL, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, la data faptei, la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

6. Condamnă pe inculpatul PUȘCAȘU SORIN, agent de poliție de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data faptei, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

7. Condamnă pe inculpatul SCRIPCARU VASILE IULIAN, agent de poliție de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data faptei, la o pedeapsă de un an și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

8. Condamnă pe inculpatul BORȘ ADRIAN SORIN, agent de poliție de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și luare de mită, în formă continuată.

9. Condamnă pe inculpata GRUMEZA CORNELIA, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată și dare de mită, în formă continuată.

10. Condamnă pe inculpata BACIU MIHAIELA MARIANA, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

11. Condamnă pe inculpata BĂNCESCU ANGELA, la o pedeapsă de un an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni.

12. Condamnă pe inculpata CUZENCU ADRIANA, la o pedeapsă de un an și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 2 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

13. Condamnă pe inculpata OLARIU LIOARA, la o pedeapsă de un an și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 2 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

14. Condamnă pe inculpații ADOCHIȚEI CRISTIAN MARIUS și CIOBANIUC STELIAN VASILE, la câte o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional, în vederea săvârșirii de infracțiuni și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

15. Condamnă pe inculpații JALBĂ IOAN DĂNUȚ și SZUCHANSZKI VLADISLAV MIHAI, la câte o pedeapsă de 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 10 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

16. Condamnă pe inculpatul UNGUREANU LAZĂR, la o pedeapsă de 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 5 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

17. Condamnă pe inculpatul CIOBOTARU IOAN, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Dispune încetarea procesului penal pornit față de inculpații UNGUREANU SORIN CONSTANTIN și VOLOSCIUC LIVIU pentru infracțiunea de folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Dispune achitarea inculpatei DONISAN MIRELA LARISA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Dispune confiscarea următoarelor sume de bani de la inculpații:
- 100 lei de la inculpatul Cuzencu Petru Octavian;
- 400 lei de la inculpatul Cojocariu Nicolae ;
- 150 lei de la inculpatul Coroleucă Ernest Dan;
- 100 lei de la inculpatul Cozariuc Dan;
- 150 lei de la inculpatul Andronachi Mircea;
- 150 lei de la inculpatul Borș Adrian Sorin;
- 5.294,51 lei de la inculpata Grumeza Cornelia reprezentând valoarea în vamă a pachetelor de țigări, valorificate și neconfiscate;
- 1.116,5 lei de la inculpata Baciu Mihaiela Mariana reprezentând valoarea în vamă a pachetelor de țigări, valorificate și neconfiscate;
- 162,40 lei de la inculpata Cuzencu Adriana reprezentând valoarea în vamă a pachetelor de țigări, valorificate și neconfiscate;
- 1.218 lei de la inculpatul Cojocaru Nicolaie reprezentând valoarea în vamă a pachetelor de țigări, valorificate și neconfiscate;
- 2.050,5 lei de la inculpatul Mureșan Lucian Doru reprezentând valoarea în vamă a pachetelor de țigări, valorificate și neconfiscate.

Obligă inculpații să plătească statului cheltuieli judiciare aferente fazei de urmărire penală și fazei de judecată, după cum urmează:
1. Cuzencu Petru Octavian, suma de 15.000 lei (10.000 lei u.p, 5.000 lei instanță);
2. Cojocariu Nicolaie, suma de 12.000 lei (8.000 lei u.p., 4.000 lei instanță);
3. Coroleucă Ernest Dan, suma de 12.000 lei (8.000 lei u.p., 4.000 lei instan?ă);
4. Cozariuc Dan, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
5. Andronachi Mircea, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
6. Jalbă Ioan Dănuț, suma de 6.000 lei (3.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
7. Mureșan Lucian Doru, suma de 12.000 lei (8.000 lei u.p., 4.000 lei instanță);
8. Szuchanszki Vladislav Mihai, suma de 6.000 lei (3.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
9. Zegrea Lucian Daniel, suma de 6.000 lei (3.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
10. Ungureanu Lazăr, suma de 6.000 lei (3.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
11. Pușcașu Sorin, suma de 10.000 lei (6.000 lei u.p., 4.000 lei instanță);
12. Scripcaru Vasile Iulian, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
13. Ungureanu Sorin Constantin, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
14. Borș Adrian Sorin, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
15. Volosciuc Liviu, suma de 7.000 lei (4.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
16. Ciobotaru Ioan, suma de 7.000 lei (4.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
17. Grumeza Cornelia, suma de 15.000 lei (10.000 lei u.p., 5.000 lei instanță);
18. Baciu Mihaiela Mariana, suma de 12.000 lei (8.000 lei u.p., 4.000 lei instanță);
19. Cuzencu Adriana, suma de 9.000 lei (6.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
20. Olariu Lioara, suma de 9.000 lei (6.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
21. Băncescu Angela, suma de 8.000 lei (5.000 lei u.p., 3.000 lei instanță);
22. Adochiței Cristian Marius, suma de 10.000 lei (6.000 lei u.p., 4.000 lei instanță);
23. Ciobaniuc Stelian Vasile, suma de 10.000 lei (6.000 lei u.p., 4.000 lei instanță).

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava la data de 23 februarie 2012, vezi comunicat 111/VIII/3 din 01 martie 2012.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 01 martie 2012