20 decembrie 2007

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

- MOREGA DAN ILIE, preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Gorj, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de folosire a influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;
- POPESCU TEODOR, director al Sistemului de gospodărire a apelor Gorj din cadrul Direcţiei Apelor Jiu pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;
- MIHUŢESCU CONSTANTIN, primar al comunei Baia de Fier, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;
- POPESCU-ORODEL ION RADU, inspector în cadrul Direcţiei Apelor Jiu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;
- VLĂDĂŞEL CONSTANTIN, şeful Biroului de gestiune a resurselor de apă din cadrul Sistemului de gospodărire a apelor Gorj pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2005 – martie 2007, Morega Dan Ilie, în calitate de preşedinte al P.N.L., filiala Gorj, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat şi au constat în sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programată să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007.
Sumelor pretinse totalizează aproximativ un miliard lei (ROL), iar în caz de refuz, conducătorii instituţiilor erau ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului.
În luna februarie 2007, filiala P.N.L. Gorj a beneficiat de sponsorizări nelegale la solicitarea inculpatului Morega Dan Ilie, în cuantum de 155 milioane lei (ROL).
Pe bază de probe, s-a stabilit că în perioada anterior menţionată, Morega Dan Ilie şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului să achiziţioneze cărţi şi reviste în valoare de peste 43 milioane lei (ROL) de la firma proprie, SC A.GE.ROM S.A.
În calitate de lider al Filialei P.N.L. Gorj şi în calitate de subprefect al judeţului Gorj, Morega Dan Ilie a impus conducătorilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj să achiziţioneze materiale de uz şcolar, în valoare de circa 24 milioane lei (ROL), care au fost distribuite unor unităţi şcolare în numele Partidului Naţional Liberal. Factura de achiziţionare a bunurilor a fost emisă pentru instituţia publică anterior amintită.
În perioada 5 iulie 2004 – 2 aprilie 2007, Morega Dan Ilie şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al Fundaţiei Tudor Vladimirescu pentru a dispune ca, din conturile fundaţiei, să fie achitate, în mod necuvenit, sume de bani către societăţi controlate de el însuşi, către sine şi către o societate controlată de fiica sa. Prin această modalitate inculpatul a beneficiat în mod necuvenit pentru sine şi pentru altul de suma totală de circa 3.356.609.400 lei (ROL).
În cursul urmăririi penale, s-a mai stabilit că, după ce a determinat numirea unei persoane (având calitatea de martor în cauză) la conducerea Inspectorul Teritorial de Muncă Gorj, Morega Dan Ilie, prevalându-se de influenţa şi autoritatea sa în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal Gorj, i-a cerut acestuia să plătească la data de 24 iunie 2007, suma de 10 milioane lei (ROL) pentru Partidul Naţional Liberal.
La data de 11 iulie 2007, Morega Dan Ilie, beneficiind de aceeaşi influenţă şi autoritate, în calitate de lider al Partidului Naţional Liberal Gorj, la solicitarea primarului comunei Baia de Fier, Mihuţescu Constantin, i-a cerut imperativ lui Popescu Teodor, director al Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, ca acesta să solicite anularea procesului verbal de contravenţie prin care Primăria Baia de Fier era amendată cu 35.000 RON şi implicit să avantajeze patrimonial contravenientul. Ca urmare a solicitării primite, inculpatul Popescu Teodor s-a conformat şi procesul-verbal de contravenţie din 11 iulie 2007 a fost anulat de inculpatul Popescu-Orodel Ion Radu, deşi după întocmire, actul de constatare al contravenţiei nu putea fi anulat decât de instanţa de judecată, în condiţiile în care se exercita calea de atac împotriva acestuia.
În cursul urmăririi penale, au fost extinse cercetările şi s-a stabilit că, în acelaşi mod au fost anulate alte două procese procese-verbale la nivelul Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj. Concret, a rezultat că la solicitarea inculpatului Popescu Teodor, director al Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj, inculpatul Vlădăşel Constantin, şef Birou Gestiunea Resurselor de Apă din cadrul aceleiaşi instituţii, a dispus anularea proceselor-verbale de contravenţie seria A nr. 2457 din 19 septembrie 2006 şi seria A nr. 2458 din 21 septembrie 2006, acte de constatare prin care doi agenţi economici au fost sancţionaţi cu amendă în cuantum de 50.000 RON.
În cursul urmăririi penale, asupra bunurilor inculpaţilor Morega Dan Ilie şi Popescu Teodor a fost dispusă măsura sechestrului asigurător, urmând ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani obţinute în mod necuvenit.

Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Târgu Jiu.

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2011