DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 decembrie 2007
Nr. 305/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată şase inculpaţi, foşti comandanţi şi şefi de structuri din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, pentru prejudicierea unităţii cu suma totală de 44.118.121.888 ROL (4.411.812 RON) echivalentul a 1.260.517 euro.
Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
- General (r) Popescu Mihail, fost comandant al Statului Major al Forţelor Terestre (S.M.F.T.) în perioada 1997-2000;
- General (r) Bădălan Eugen, fost comandant al Statului Major al Forţelor Terestre (S.M.F.T.) în perioada 2000-2004;
- General (r) Oţelea Neculae, fost şef Serviciu Logistic în cadrul S.M.F.T. în perioada 2001-2004;
- Colonel (r) Mandea Toader, fost şef Serviciu financiar-contabil al S.M.F.T. în perioada 2000-2004;
- Colonel (r) Calcan Eugen, fost şef Serviciu Logistic al S.M.F.T. în perioada 2000-2001;
- Lincă Simion, fost şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al S.M.F.T. în perioada 2001-2006,
toţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
Cei şase inculpaţi şi-au încălcat şi depăşit atribuţiile funcţionale cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535/01.06/2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 USD (aprox 6.550.242.901 ROL) la cursul de schimb de la data semnării contractului.
Din ordinul verbal al inculpatului Popescu Mihail, coinculpaţii Calcan Eugen, Mandea Toader şi Linca Simion au participat la negocierea preţurilor. Nu au respectat dispoziţiile legale în vigoare (OUG nr. 95/1999, ordinul M1/2000 al MApN şi aprobarea ministrului apărării referitoare la schimb), au subevaluat preţurile la deşeurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope. Practic, cei în cauză au acceptat preţurile impuse de SC Tofan Steel SRL, în defavoarea unităţii militare.
La data de 1 iunie 2000, S.M.F.T., reprezentat de şeful unităţii, inculpatul Popescu Mihail, şi de contabilul şef, inculpatul Mandea Toader, a încheiat contractul de schimb cu S.C. Tofan Grup S.A. prin S.C. Tofan Steel S.R.L. Nici cu ocazia încheierii nu s-au respectat dispoziţiile legale şi aprobarea ministrului, în sensul că s-a prevăzut predarea de tehnică militară care nu era scoasă din funcţiune la data schimbului şi alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodăreşti şi deşeuri.
Astfel, deşi la încheierea contractului erau scoase din funcţiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevăzut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie şi altele). Mai mult, s-a prevăzut predarea a 5.000 tone deşeu fier vechi, nouă tone alamă şi 5 tone cauciuc, care nu erau aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.
Contractul a fost redactat de inculpatul Calcan Eugen şi, deşi avea clauze confuze şi interpretabile, a fost aprobat şi semnat de şefii SMFT. O deficienţă a contractului consta în aceea că, deşi s-a stabilit în mod precis ce urmează să predea SMFT, nu s-a stabilit obligaţia corelativă a SC Tofan Steel SRL de a preda un anumit număr de anvelope.
Faptul că acest contract a fost încheiat în defavoarea unităţii militare şi cu încălcarea dispoziţiilor legale a fost sesizat în mod repetat de Direcţia Audit Intern din MApN. Inculpatul Bădălan Eugen, ajuns comandant la SMFT, a încheiat un act adiţional pe care l-a semnat alături de coinculpaţii Calcan Eugen şi Lincă Simion, care însă nu au remediat ilegalităţile. Prin semnarea acestui act adiţional, inculpaţii şi-au asumat derularea în continuare a contractului, în aceleaşi condiţii dezavantajoase.
Încheierea contractului la nivelul SMFT, în condiţiile în care existau 230 de unităţi subordonate, a favorizat o derulare greoaie a acestuia şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind înregistrările în contabilitate.
Deşi tehnica militară a fost predată nedezmembrată, a fost transformată scriptic în deşeuri, care au fost facturate către SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.
Valoarea contractului, adică 318.592 USD s-a împlinit la data de 2 august 2002, fără a se incheia un act adiţional sau un alt contract, aşa cum conveniseră părţile. SMFT şi SC Tofan Steel SRL au continuat derularea până la 14 septembrie 2004. Nu a fost o simplă omisiune a inculpaţilor, dar la data finalizării contractului, legislaţia era schimbata (HG 262/2002) şi nu mai permitea valorificarea de tehnică militară decât prin CN Romtehnica SA. Preţurile minime practicate de Romtehnica erau cu mult superioare faţă de cele negociate de părţi. Prin depăşirea fără drept a prevederilor contractului, s-a creat o pagubă, conform expertizei efectuate în cauză, de 26.379.300.734 ROL.
La aceasta se adaugă şi paguba produsă unităţii prin modul defectuos de negociere a preţurilor şi de derulare a contractului în limita valorică iniţială, respectiv 17.738.821.157 ROL.
Comparând valoarea anvelopelor predate cu sumele obţinute de SC Tofan Steel SRL de la unităţile de profil unde au predate tehnica nedezmembrată şi deşeurile, rezultă un beneficiu de peste 20 miliarde ROL. Practic, în ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004) rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar între armată şi societăţile de preluare a materialelor refolosibile, încasând practic diferenţa de preţ.
Deşi nu s-a stabilit că cei şase inculpaţi au beneficiat de foloase materiale, pe perioada derulării contractului SC Tofan Steel SRL a sponsorizat unităţi militare subordonate SMFT, cu peste 125 milioane ROL.
Procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor şase inculpaşi până la concurenţa pagubei constatate.
Faţă de alţi şapte învinuiţi, foşti generali şi colonei la SMFT care, deşi au participat material la derularea contractului, dar nu au luat decizii în ceea ce priveşte negocierea, încheierea şi derularea, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penală.

Dosarul a fost înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iunie 2012