DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 decembrie 2007
Nr. 297/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a 6 persoane pentru săvârşirea unor infracţiuni contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, reţinându-se în sarcina acestora un prejudiciu de peste 96.000 euro.

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
- NICA PETRU, administrator al mai multor firme private din Caransebeş, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;

-GONCIAROV ANA, OANCEA BUJOR, DUGĂLIA-BAUER SIMION, LALA GHEORGHE şi RUSULESCU OCTAVIAN-PETRIŞOR, toţi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada 2003-2004, inculpatul Nica Petru, administrator al SC Vest Banat 2001 SRL Caransebeş, a beneficiat pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul general al Comunităţilor Europene pe baza unor documente false privitoare la achiziţia unor utilaje performante şi amenajarea unei hale de producţie, în valoare de peste 96.000 euro.
Astfel, S.C. Vest Banat 2001 SRL Caransebeş a fost beneficiara proiectului finanţat din fonduri PHARE „Materiale de construcţii – siguranţă şi calitate. Producţie de ţigle, pavele şi betoane”, derulat în perioada 30.11.2003-30.11.2004, prin care beneficiarul se obliga să achiziţioneze o serie de utilaje, să realizeze lucrări de amenajare a unei hale de construcţii, să efectueze studii şi cercetări şi să creeze 11 locuri de muncă.
Inculpatul Nica Petru, administrator al SC Vest Banat 2001 SRL Caransebeş a utilizat fondurile acordate prin proiect pentru achiziţionarea propriilor utilaje, aflate în proprietatea societăţilor la care acesta avea calitatea de asociat/acţionar/administrator. În acest scop, pentru a crea aparenţa unor licitaţii organizate potrivit dispoziţiilor legale şi pentru a induce în eroare Autoritatea Contractantă cu privire la adevărata provenienţă a utilajelor, Nica Petru s-a folosit de propriile lui societăţi sau de firmele complicilor săi, cu rol de „ofertanţi”.
În concret, Nica Petru a fost ajutat de către ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată, salariaţi ai unor societăţi comerciale patronate de Nica Petru sau administratori ai unor firme din municipiul Caransebeş, parteneri de afaceri ai acestuia, prin întocmirea unor documente false în legătură cu achiziţia utilajelor, uzura, valoarea acestora, îndeplinirea procedurilor de achiziţii publice şi cu efectuarea lucrărilor de amenajarea a halei de producţie precum şi prin întocmirea şi semnarea rapoartelor intermediare şi finale care atestă realizarea activităţilor prevăzute în proiect.
De asemenea, la momentul încheierii contractului de finanţare nerambursabilă, majoritatea utilajelor pe care inculpatul Nica Petru s-a obligat să le achiziţioneze conform proiectului, se aflau deja în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de acestea. În acest mod, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri comunitare fără vreun efort financiar suplimentar, grupul de firme administrat de Nica Petru având în patrimoniu, la finele perioadei de implementarea proiectului, aceleaşi utilaje ca şi înaintea încheierii contractului de finanţare, singurul element de noutate fiind încasarea fondurilor comunitare în baza unor transferuri scriptice a utilajelor de la o societate la alta.
De asemenea, prin folosirea unor documente mistificate, a fost simulată atribuirea contractului de lucrări pentru amenajarea halei de producţie, prin intermediul SC Hidroconstrucţia SA, Sucursala Bistra Poiana Mărului, rezultatul fiind tot încasarea contravalorii lucrărilor de către SC Comexim Banatul SRL, firmă administrată de Nica Petru.
La finalul perioadei de implementare a proiectului, SC Vest Banat 2001 SRL, a raportat în fals îndeplinirea în grafic a tuturor activităţilor prevăzute în proiect.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în calitate de Autoritate Contractantă, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma 96.440,14 €, reprezentând fonduri Phare, cofinanţare de la bugetul de stat şi comisioane de transfer bancar.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea măsurilor asiguratorii până la concurenţa valorii pagubei cauzate, prin indisponibilizarea unor bunuri imobile aparţinând inculpatului Nica Petru.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Caransebeş.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 decembrie 2011