DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 decembrie 2007
Nr. 295/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei JIANU ROXANA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune în formă agravantă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, stabilindu-se că a indus în eroare 55 de persoane fizice, cărora le-a creat un prejudiciu de aproximativ 3,5 milioane euro.
Din probele administrate în faza de urmărire penală, s-a stabilit următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 - august 2007, inculpata Jianu Roxana, profitând de calitatea sa de avocat, a indus în eroare 55 persoane, cărora le-a creat aparenţa faptului că sunt beneficiari ai adjudecării legale a 39 de imobile din Bucureşti, în cadrul unor proceduri de executare silită, folosindu-se de mai multe înscrisuri false (procese – verbale, acte de adjudecare, chitanţe având antetele unor birouri ale executorilor judecătoreşti, comunicări ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară).
Concret, în contextul activităţilor profesionale de avocat, inculpata JIANU ROXANA a prezentat părţilor vătămate "oportunitatea" de a achiziţiona, la preţuri foarte mici, imobile executate silit şi care erau vândute prin licitaţii ce ar fi fost organizate de Birouri ale Executorilor Judecătoreşti. În realitate, licitaţiile nu se organizau, inculpata prezentând persoanelor vătămate înscrisuri falsificate, în baza cărora le solicita contravaloarea aşa-ziselor imobile adjudecate. Pentru întocmirea înscrisurilor false, inculpata a confecţionat mai multe ştampile care le imitau pe cele ale birourilor executorilor judecătoreşti, precum şi ale unor autorităţi cu competenţe în recunoaşterea dreptului legal de proprietate.
De exemplu, una dintre părţile vătămate a "câştigat" la licitaţie dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 165 m2, situat în Bucureşti – Calea Floreasca, cu suma de 117.000 RON ( aproximativ 33.400 euro) iar în urma unei alte aşa zise licitaţii, şase persoane au plătit inculpatei sume cuprinse între 48.000 euro şi 98.000 euro pentru un alt imobil, situat în Bucureşti – str. Paris.
Persoanele vătămate s-au constituit părţi civile cu suma totală de 6.782.603 RON (aprox. 1.937.000 EURO, la un curs de schimb de 3.5 RON/EUR) şi 1.453.500 EURO.
La data de 13 septembrie 2007, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de inculpata JIANU ROXANA măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore, iar la data de 14 septembrie 2007, inculpata a fost arestată preventiv de către Curtea de Apel Bucureşti pentru o perioadă de 20 de zile, măsura preventivă fiind prelungită până la data de 22.12.2007.
Având în vedere că valoarea prejudiciului cauzat a depăşit suma de un milion euro, la data de 8 octombrie 2007, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Prin rechizitoriu s-a dispus şi disjungerea cauzei, pentru a se continua cercetările cu privire la întreaga activitate infracţională a inculpatei, având acelaşi mod de operare.
Dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 decembrie 2011