DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 noiembrie 2016
Nr. 1444/VIII/3

COMUNICAT


În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1242/VIII/3 din 04 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

DRĂGAN COSTINEL ROMEO, la data faptelor executor bancar și judecătoresc, cu privire la săvârșirea a zece infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care șase în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar și judecătoresc, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu și a dispozițiilor legale, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziție de datornici în dosarele de executare.
Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar și ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip „suveică”, a utilizat o parte din banii încasați de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori.
De precizat este faptul că, pentru toate aceste operațiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinației legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicați în procedurile de executare silită care se ridică la suma de 2.784.944,20 lei.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpatului Drăgan Costinel Romeo.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Craiova, cu propunere de a se menține măsura preventivă și asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 octombrie 2020