DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Doamna Laura Codruța Kövesi, procuror șef al DNA, a primit Ordinul Steaua Polară din partea Regelui Suediei



Laura Codruța Kövesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost distinsă astăzi, cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către Regele Suediei, Majestatea Sa, Carl Gustav XVI, drept recunoaștere pentru „lupta susținută și curajoasă împotriva corupției din România, care constituie pași importanți spre îmbunătățirea transparenței și a statului de drept în România”.
Ceremonia de decorare a avut loc la Ambasada Suediei din București în prezența ministrului Justiției, a mai multor ambasadori (Danemarca, Finlanda, Croația, Germania, Statele Unite ale Americii, Slovenia, Slovacia, Norvegia, Republica Cehă), în prezența familiei doamnei Kövesi și a colegilor domniei sale din cadrul DNA, precum și ai reprezentanților altor instituții și organizații neguvernamentale din România care luptă împotriva corupției.
Titlul i-a fost înmânat doamnei Kövesi de către Ambasadorul Suediei la București, Excelența Sa, doamna Anneli Lindahl Kenny: „Acest premiu este o recunoaștere a realizărilor impresionante în calitate de procuror șef al DNA. Este, de asemenea, un semn de recunoaștere pentru DNA ca instituție și pentru toată echipa care lucrează în această instituție. La fel de important, este o recunoaștere a României și a poporului său. Datorită eticii și curajului dumneavoastră, România a reușit să devină un exemplu pentru Europa și pentru întreaga lume. Prin devotamentul dumneavoastră neobosit, ați reușit să redați speranța multor români pentru un viitor mai bun”.

În cadrul ceremoniei, procurorul șef al DNA a declarat: „Această decorație onorantă reprezintă pentru mine o recunoaștere a efortului constant al colegilor din DNA de a lucra cu profesionalism și corectitudine în lupta împotriva corupției la nivel înalt. Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesioniști, oameni curajoși care cred într-o Românie fără corupție, într-o țară în care onestitatea este un reflex, iar competența este criteriul cel mai important. Pilonul de rezistență în tot ceea ce facem este legea aplicată în mod corect și de aceea avem puterea să continuăm. Toate presiunile, toate încercările de intimidare și hărțuire în plan profesional sau personal nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvent și hotărât. În momentele noastre de cumpănă suntem susținuți de mulți oameni curajoși și cinstiți, care ne încurajează și ne ajută să continuăm activitatea, indiferent de provocări.”

Ordinul Steaua Polară a fost până în 1975 conceput ca o recompensă pentru cetățenii suedezi și străini cu „merite civice, pentru devotamentul față de serviciu, pentru știință, literatură cât și pentru crearea de noi instituții benefice”, iar din 1975 este acordat doar cetățenilor străini. Crucea ordinului este de tip maltez, iar emblema poartă inscripția „Nescit occasum” („Nu cunoaște niciun declin”).
Cu ocazia ceremoniei de decorare, șefa DNA a primit mesaje din partea românilor și a unor ambasadori străini din București într-un video postat pe Youtube, vizionat în cadrul ceremoniei: https://youtu.be/8fbj-8mlI3U.