increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 octombrie 2016
Nr. 1316/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei ȘTEFĂNESCU CORNELIA - LILIANA, la data faptelor șefă a cancelariei Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- delapidare în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de prerogativele funcției deținute, a întreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entității pe care o reprezintă, cu repercusiuni negative în planul climatului investițional, reducând, totodată, eficiența măsurilor adoptate la nivel public pentru susținerea și dezvoltarea economică internă.

Astfel, în perioada respectivă, inculpatul Vlasov Mihail și alte persoane din conducerea Camerei și a S.C. Romexpo S.A., printre care și inculpata Ștefănescu Cornelia - Liliana, în calitate de șefă a cancelariei Camerei de Comerț și Industrie a României – C.C.I.R., prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor celor două organizații, astfel:
- prejudiciul total cauzat bugetului C.C.I.R. este de 54.342.145 lei,
- prejudiciul total cauzat bugetului S.C. Romexpo S.A. este de 6.086.741 lei.

Concret, inculpata Ștefănescu Cornelia - Liliana, în calitatea anterior amintită, în baza împuternicirii primită din partea președintelui C.C.I.R., a semnat trei contracte prin care au fost direcționate fonduri din bugetul acestei instituții către diverse persoane și societăți, în scopul sprijinirii intereselor de afaceri ale acestuia din urmă sau ale unor membri de familie ai acestuia.

În prezența apărătorului ales, inculpata Ștefănescu Cornelia - Liliana a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.


Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ștefănescu Cornelia - Liliana va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei în raza căreia are stabilit domiciliul sau locuiește în fapt.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Ștefănescu Cornelia – Liliana, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.

În același dosar continuă efectuarea de acte de urmările penală față de VLASOV MIHAIL, VLASOV ELENA INGRID și NEDELCU MARIAN (dosar mediatizat prin comunicatul nr. 1572/VIII/3 din 8 octombrie 2015).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 aprilie 2017