DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 2 septembrie 2016
Nr. 1154/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată:

sub control judiciar, a inculpatului SAVA CONSTANTIN, primar al municipiului Urziceni, jud. Ialomița, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

și în stare de libertate a inculpatei IRIMIE MĂRIA, la data faptelor director executiv la Direcția Impozite și Taxe Locale - Primăria municipiului Urziceni, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 04 iunie 2014 și 06 ianuarie 2015, inculpatul Sava Constantin, în calitate de primar al municipiului Urziceni, a determinat-o pe inculpata Irimie Măria, să dispună ridicarea popririi instituite asupra conturilor bancare ale unei societăți comerciale, pentru sumele de 50.539,52 lei, respectiv 102.919,13 lei, fără ca societatea comercială să îndeplinească condițiile legale privind suspendarea sau încetarea executării silite.
În această modalitate, inculpatul Sava Constantin a produs un prejudiciu primăriei municipiului Urziceni în sumele menționate anterior și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale municipiului Urziceni.

În cauză nu au fost dispuse măsuri asiguratorii întrucât toate impozitele și taxele cuvenite bugetului local, împreună cu accesoriile aferente, au fost achitate integral, contribuabilul plătind în plus, la bugetul local, suma de 4.190,69 lei.
Achitarea în timpul urmăririi penale a datoriei de către contribuabil are natura unei acoperiri a prejudiciului după consumarea infracțiunii și nu influențează existența infracțiunilor, ci doar gravitatea faptelor săvârșite de inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ialomița, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.


Actualizare: Prin decizia penală 939/2018 din 21.06.2018, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților Sava Constantin și Irimie Măria întrucât faptele reținute în sarcina lor nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.


Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE