DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 august 2016
Nr. 1126/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată :
- în stare de arest preventiv a inculpatului ROMÎNU IOAN, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control din cadrul A.P.I.A. Centrul Județean Timiș – Centrul Local Recaș, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită a unei infracțiuni de trafic de influență
- în stare de libertate a inculpatului POPESCU SILVIU DORIN, la data faptei consilier debutant în cadrul A.P.I.A. – Centrul Județean Timiș – Centrul Local Recaș, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – iulie 2016, inculpatul Romînu Ioan, în calitatea menționată mai sus, cu ocazia controlului și aprobării dosarului unui fermier, a pretins de la fiul acestuia (denunțător în cauză), cu titlu de mită, o sumă echivalentă cu jumătate din subvenția cuvenită pentru campania aferentă anului 2015, respectiv 22.500 lei.
Ulterior după mai multe „negocieri” cu denunțătorul, inculpatul s-a „mulțumit” cu suma de 10.000 lei, pe care a primit-o efectiv la data de 28 iulie 2016, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Anterior, în cursul lunii mai 2016, în sediul A.P.I.A. – Centrul Local Recaș, inculpatul Romînu Ioan a pretins și primit cu titlu de mită de la același denunțător suma de 700 lei pentru aprobarea dosarului aferent cererii de plată pentru subvențiile din campania 2016, astfel încât plata să se facă fără probleme. Din suma respectivă, consilierul superior a reținut suma de 100 lei, iar diferența de 600 lei a remis-o mai departe inculpatului Popescu Silviu Dorin, la care era în fapt repartizat dosarul fermierului.

În data de 12 iulie 2016, în sediul aceleiași instituții publice, inculpatul Romînu Ioan a pretins și primit de la același denunțător, cu titlu de folos necuvenit, suma de 2.500 lei, invocând faptul că acești bani au fost solicitați de un coleg de-al său pentru a aproba dosarul privind cererea de plată pentru subvenția din campania pe anul 2015.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș,, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție..


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 februarie 2017