DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 09 iunie 2016
Nr. 782/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest la domiciliu, a inculpaților
IONESCU LAURENȚIU-COSTEL, director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte),
- conflict de interese,

PRODAN ADRIANA-ROXANA-ELENA, angajat al unei fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- complicitate la comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,

și sub control judiciar a inculpatei VLĂDOI LIVIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în modalitatea participației improprii,
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În perioada august-decembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel și alte persoane au falsificat un număr total de 268 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și că au susținut, în prezența inculpatului, examenele inițiale și finale, teoretice și practice. Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț.

Cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea inițială și finală a cursanților inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel nu s-a prezentat și nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menționate în actele pe care le-a completat și semnat.

De precizat este faptul că, în perioada respectivă, inculpatul Ionescu Laurențiu-Costel, în calitate de director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, a îndeplinit atribuții de funcționar public prin care au fost obținute, indirect, foloase patrimoniale pentru el și pentru societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În acea perioadă, el era angajat cu contract individual de muncă la societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În baza contractului, el a fost remunerat cu suma totală de 20.341 lei.

Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridică la suma totală de 99.495 lei, constând în toate sumele de bani achitate.

2. În perioada octombrie 2014 - decembrie 2015, în contextul derulării altor două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, inculpata Prodan Adriana-Roxana-Elena, în calitate de angajat al unei fundații, beneficiind și de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credință a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obținerii de fonduri europene.

În același context, în luna aprilie 2015, în cadrul unuia dintre proiecte, inculpata Prodan Adriana-Roxana-Elena a falsificat semnătura persoanei respective pe o coală A4, pe care a transmis-o inculpatei Vlădoi Livia, în format electronic, spunându-i că aparține persoanei beneficiare pe nedrept a fondurilor.

Ulterior, inculpata Vlădoi Livia a instigat o altă persoană care a procedat la falsificarea înscrisurilor sub semnătură privată, prin care se atesta munca fictivă prestată de persoana beneficiară a fondurilor.

Din înscrisurile falsificate mai rezultă că persoana pe numele căreia s-au plătit pe nedrept salarii din fonduri europene figura cu activități distincte atât în București, cât și în Giurgiu.

Acționând în această manieră, cele două inculpate au produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 54.223 lei.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului Ionescu Laurențiu-Costel și asupra unei sume de bani depuse pe numele inculpatei Prodan Adriana-Roxana-Elena.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 martie 2023