DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 563 /   5  decembrie  2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

Structurile de combatere a crimei organizate şi corupţiei din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, în cooperare operativă  cu structuri specializate din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti , au anihilat o reţea infracţională care se ocupa cu racolarea de persoane interesate să obţină vize de călătorie în străinătate, inculpaţii pretinzând, în schimb, foloase materiale necuvenite.

Astfel, a fost finalizată urmărirea penală şi s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

-                              KOVACS IOSIF, preşedintele Asociaţiei non-profit „Camera de Comerţ Româno-americană Portland Oregon” - sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi înşelăciune, fapte comise în formă continuată şi aflate în concurs real;

-                              SOS ROLLAND – cu antecedente penale – acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată, infracţiuni aflate, de asemenea, în formă continuată şi în concurs   real.

Din probele administrate în cauză rezultă că, în cursul anilor 2003 şi 2004, cei doi inculpaţi au racolat numeroase persoane domiciliate în judeţele din nord-vestul ţării cărora, în schimbul unor sume de bani, le dădeau asigurări că pot interveni  pe lângă unii funcţionari diplomatici ai Ambasadei SUA la Bucureşti pentru obţinerea de  vize de intrare pe teritoriul american.

Precizăm că nici o persoană din cadrul ambasadei nu a fost implicată în această activitate infracţională, inculpaţii făcând doar trimitere la presupuse relaţii pe care le-ar avea în astfel de medii. De altfel, în toate situaţiile care au făcut obiectul urmăririi penale, inculpaţii pretindeau sumele pentru procurarea vizelor necesare intrării pe teritoriul SUA, după care evitau persoanele de la care primeau bani pentru că nu puteau da justificări nici în legătură cu presupusele relaţii şi nici cu destinaţia banilor pe care şi-i însuşeau de fiecare dată.

În fapt, procurorii anticorupţie au stabilit că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Camera de Comerţ Româno-americană Portland Oregon”, inculpatul KOVACS IOSIF pretindea sume cuprinse între 1.000 şi 3.500 USD de la persoane care solicitau vize de intrare pe teritoriul american.

De menţionat că Asociaţia avea declarat ca obiect de activitate organizarea unor proiecte de afaceri între agenţi economici din România şi SUA,  precum şi promovarea relaţiilor comerciale între aceste state, în realitate funcţionând ca un paravan pentru inculpatul KOVACS IOSIF, în vederea obţinerii de venituri ilicite prin specularea solicitărilor unor persoane de a călători sau emigra în Statele Unite ale Americii. Pentru a da credibilitate activităţii Asociaţiei şi pentru a induce în eroare eventualii solicitanţi de vize,  acelaşi inculpat a închiriat spaţiu pentru sediul acesteia chiar în incinta Camerei de Comerţ a judeţului Satu Mare.

Pe baza materialului probator administrat în cauză, procurorii anticorupţie au reţinut că, în cei doi ani de activitate infracţională, inculpatul a pretins, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suma totală de 24.500 USD, din care a primit, efectiv, 11.800 USD. Există date şi informaţii din care rezultă că numărul persoanelor implicate în obţinerea de vize este mult mai mare, investigaţiile continuând până la stabilirea întregii situaţii de fapt.

 În lunile ianuarie-martie 2003, inculpatul KOVACS IOSIF a încheiat două contracte prin asociaţia pe care o conducea, angajându-se să intermedieze relaţii comerciale între două persoane din Satu Mare cu parteneri din Statele Unite ale Americii, aceste relaţii fiind condiţia esenţială pentru acordarea vizei. Părţilor vătămate le-a fost creată o falsă reprezentare a realităţii, în sensul că includerea într-o misiune economică organizată prin  „Camera de Comerţ Româno-americană Portland Oregon” oferea garanţia implicită a obţinerii vizelor de intrare pe teritoriul SUA. Urmare acestei induceri în eroare, inculpatul a obţinut suma de 7.000 USD, bani pe care, de asemenea, nu i-a mai restituit părţilor vătămate.

În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului SOS ROLLAND, procurorii anticorupţie au stabilit că acesta a pretins pentru sine diverse  sume de bani, afirmând că îl poate determina pe  inculpatul KOVACS IOSIF să se implice în procurarea unor vize de călătorie în străinătate. Concomitent cu furnizarea unor informaţii legate de preţul acestor „servicii” şi al modului lor de obţinere, inculpatul SOS ROLLAND a contribuit în mod substanţial şi la întărirea sau menţinerea convingerii cu privire la faptul că inculpatul KOVACS IOSIF îşi poate trafica influenţa pentru obţinerea unor vize de intrare pe teritoriul american.

În plus, contra unor sume de bani,  inculpatul SOS ROLLAND s-a oferit să întocmească şi documentaţia necesară pentru obţinerea vizelor, folosindu-se de acte false sau falsificate. Astfel, într-un singur caz, au fost descoperite, în dosarul despre care cei doi inculpaţi au promis că va fi  înaintat Ambasadei SUA la Bucureşti, un contract de muncă încheiat în fals, o copie a unui carnet de muncă, de asemenea falsificat, precum şi actele constitutive ale unei societăţi comerciale, tot falsificate.

La solicitarea Parchetului Naţional Anticorupţie, instanţa de judecată a dispus efectuarea unor percheziţii la domiciliile  celor doi inculpaţi, fiind astfel identificate şi ridicate mai multe înscrisuri care demonstrează activitatea infracţională a acestora. Totodată, în vederea recuperării prejudiciilor create unor persoane, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra imobilului aparţinând inculpatului KOVACS IOSIF şi indisponibilizarea a 50% din părţile sociale deţinute de inculpatul SOS ROLLAND la o societate comercială din  Satu Mare.

Dosarul  cauzei se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Satu Mare.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA 

 

 

 

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 noiembrie 2010