DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 114 din 22.04.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul DRAGNEA LIVIU NICOLAE, secretar general al unui partid politic (la data faptelor), în prezent deputat în Parlamentul României, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Condamnă pe inculpatul STAN VILI, la o pedeapsă de un an și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot în legătură cu un referendum, falsificare a documentelor și evidențelor electorale în legătură cu un referendum și purtare abuzivă (2 infracțiuni).

Condamnă pe inculpații BABA CONSTANTINA și DIȚĂ COSTINEL-LEONTIN, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători (prevăzută de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului).

Condamnă pe inculpatul DUDE ILIE, la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 4 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Condamnă pe inculpatul NISTOR MARIN, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Condamnă pe inculpata NISTOR ANGELICA-MARIANA, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători și sustragere sau distrugere de înscrisuri.

Condamnă pe inculpații CRISTIAN CORINA, HANGANU MARIA, BOBOCEA (FOSTĂ VELNIȚĂ) SIMONA, MANOLE-MIC FLORENTIN, SÎNGEREAN SORIN și TOTOLICIU ION, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Condamnă pe inculpații COANDĂ NICOLAE, FLORESCU MARIN, RARIȚĂ ION, TRIȚĂ CONSTANȚA, BĂLĂNESCU GEORGE-TIBERIU, IONESCU ION, PIELEANU ION, TRIFU NICOLAE, VÎLCAN TUDOR-DOREL, STEMATE MARIN, PASCU MARIAN FLORIN și LUNGU PETRE, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Condamnă pe inculpatul MITROI MARIN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Condamnă pe inculpatul RĂBOJ DANIEL, primar al comunei Bragadiru, jud. Teleorman, la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Față de restul de 46 de inculpați, instanța a dispus achitarea.

Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.

Obligă pe inculpatul Stan Vili la plata către partea civilă a sumei totale de 2.538 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Obligă inculpații Dragnea Nicolae Liviu, Baba Constantina, Bălănescu George Tiberiu, Răboj Daniel, Mitroi Marin, Vîlcan Tudor Dorel, Stemate Marin, Pascu Marian Florin, Stan Vili, Cristian Corina, Hanganu Maria, Bobocea (fostă Velniță) Simona, Manole Mic Florentin, Sîngerean Sorin, Totoliciu Ion și Lungu Petre la plata sumei de câte 550 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Obligă inculpații Ionescu Ion, Nistor Angelica Mariana, Nistor Marin, Pieleanu Ion și Trifu Nicolae la plata sumei de câte 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Obligă inculpații Diță Costinel Leontin, Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariță Ion și Triță Constanța la plata sumei de câte 820 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției la data de 27 septembrie 2013, vezi comunicat 843/VIII/3 din 07 octombrie 2014.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 octombrie 2013