DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 106 din 21.03.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul OPREA CLAUDIU MIHAIL, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, dare de mită în formă continuată și contrabandă.

2. Condamnă pe inculpatul GRIGUȚA RADU HORAȚIU, lucrător vamal în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat (două infracțiuni), luare de mită (două infracțiuni) și contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

3. Condamnă pe inculpatul PETRUȚA MARIUS HORAȚIU, lucrător vamal în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

4. Condamnă pe inculpații BUTTA LIVIU DĂNUȚ și STRĂUȚ SERGIU, agenți de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și complicitate la contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

5. Condamnă pe inculpatul RADA ION, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și complicitate la contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

6. Condamnă pe inculpata NĂDĂBAN ANICA FLORICA, lucrător vamal în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și contrabandă, ambele în formă calificată.

7. Condamnă pe inculpatul MIHALAICHE NICOLAE, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită, în formă calificată și continuată și complicitate la contrabandă calificată.

8. Condamnă pe inculpatul CĂNCESCU CLAUDIU DANIEL, lucrător vamal în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat (2 infracțiuni), luare de mită (2 infracțiuni) și contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

9. Condamnă pe inculpata JIVOIN VIOLETA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat (2 infracțiuni), dare de mită în formă continuată (2 infracțiuni) și contrabandă.

10. Condamnă pe inculpatul CIUȘ CIPIRIAN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, dare de mită și contrabandă.

11. Condamnă pe inculpatul SAMOILĂ ALEXANDRU VICTOR, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, dare de mită în formă continuată și contrabandă (2 infracțiuni).

12. Condamnă pe inculpații BORCHEȘ PETRU și DOBREA IOAN, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, dare de mită în formă continuată și contrabandă.

13. Condamnă pe inculpatul AVĂDANEI CRISTIAN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, dare de mită, în formă continuată și contrabandă.

14. Condamnă pe inculpatul DAN SAVA, la o pedeapsă de 988 zile închisoare și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

15. Condamnă pe inculpatul SVERGINSKI ADRIAN SEBASTIAN, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la luare de mită, în formă calificată și continuată și complicitate la contrabandă calificată.

16. Condamnă pe inculpatul CHEVEREȘAN OLIWER, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită, în formă calificată și continuată, dare de mită și complicitate la contrabandă calificată.

17. Condamnă pe inculpatul MATEȘ CIPRIAN MARIUS, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită, în formă calificată și continuată și complicitate la contrabandă calificată.

18. Condamnă pe inculpatul BAUL ALIN DIMITRIE, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 7 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și complicitate la contrabandă calificată.

19. Condamnă pe inculpata PALIMARIU CORINA, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la luare de mită, în formă calificată și continuată și complicitate la contrabandă calificată.

20. Condamnă pe inculpatul FENEȘAN MIHNEA ION, lucrător vamal în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și contrabandă, ambele în formă calificată și continuată.

21. Condamnă pe inculpații GALEANCU IOAN și NĂDĂBAN ANICA FLORICA, lucrători vamali în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de lucrător vamal, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, luare de mită și contrabandă.

22. Condamnă pe inculpata RĂUȚI CLAUDIA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat și dare de mită, în formă continuată.

23. Condamnă pe inculpatul BLAJ MARIAN AUREL, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă calificată.

24. Condamnă pe inculpatul DUDUMAN DUMITRU LUCIAN, agent de poliție în cadrul P.T.F. Moravița, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de polițist, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Dispune achitarea inculpaților CIZMAȘ MIOMIR DOBRIVOI, ZEGREAN RADU CASIAN și DRAGACICHI SAVA și încetarea procesul penal pornit împotriva inculpaților STOIAN VELIMIR și RADU ZACHEI.

Obligă pe cei 26 de inculpați condamnați definitiv, la plata sumei totale de 51.779.041 lei către partea civilă, A.N.A.F. – prin D.R.A.O.V. Timișoara (în prezent Direcția Regională a Finanțelor Publice Timișoara), la care se adaugă accesoriile aferente (dobânzi și penalități de întârziere) calculate până la data plății.

Dispune confiscarea specială de la aceiași inculpați a sumei totale de 24.243 euro și 637,5 lei.

Obligă pe cei 26 de inculpați condamnați definitiv la plata sumei totale de 246.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare față de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției la data de 14 iunie 2011, vezi comunicat 403/VIII/3 din 15 iunie 2011.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 15 iunie 2011