DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 aprilie 2016
Nr. 522/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RESMERIȚĂ CORNEL, primar al municipiului Lupeni, județul Hunedoara și CONDOIU CRISTOFOR-ALIN, la data faptei șef al Biroului de achiziții și investiții din cadrul primăriei municipiului Lupeni, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

GARDEAN MIRON-DOREL, la data faptei, acționar majoritar și administrator al S.C. Termogaz Company S.A, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gardean Miron Dorel, a atribuit societății Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanțat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Stațiunii turistice Straja.

Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriță și Condoiu Cristofor-Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispozițiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achizițiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA.

Mai mult, deși cei doi inculpați cunoșteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a stațiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, aceștia au acceptat prețul propus de Termogaz Company fără a-l supune unei cenzuri reale.

Cea mai mare parte a prețului, respectiv 8.100.000 lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, folosind fonduri alocate în regim de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Primăria municipiului Lupeni s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Gardean Miron Dorel, Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (12.08.2022):

Prin decizia penală nr. 621 din 28.07.2022, Curtea de Apel Alba a dispus achitarea inculpatului GĂRDEAN MIRON DOREL, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu există.
Prin aceeași decizie instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților RESMERIȚĂ CORNEL și CONDOIU CRISTOFOR ALIN, pentru infracțiunea reținută în sarcina lor, ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
Obligă pe inculpații Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin să plătească în solidar părții civile Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri despăgubiri civile în cuantum de 3.364.144,86 lei.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE