DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr. 277 / 19 decembrie 2003

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurori din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CIOBOTEA PETRE, fost director general al Direcţiei regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

Anchetatorii au reţinut faptul că în perioada aprilie – decembrie 2003, inculpatul, uzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins şi primit, de la denunţătorul MOGA TEODOR, bani şi bunuri în cuantum de peste un miliard de lei. În justificarea acestor pretenţii, CIOBOTEA PETRE a lăsat să se înţeleagă faptul că are  influenţă  asupra unor persoane cu funcţii de conducere şi decizie din cadrul unor societăţi comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe aceştia să încheie şi să deruleze contracte de furnizare de materiale de construcţii cu una din societăţile la care denunţătorul era administrator. 

După ce a făcut o evaluare a beneficiului contractual pe care-l realiza denunţătorul Moga Teodor, inculpatul CIOBOTEA PETRE  i-a pretins acestuia, „ca preţ al corupţiei”, un apartament în Bucureşti sau contravaloarea acestuia. Prin acte repetate, de remitere a unor diferite sume de bani, CIOBOTEA PETRE a primit de la denunţător suma de 430 milioane  lei, 3075 euro şi 8.400 USD.

La data 5 decembrie 2003 procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au realizat prinderea în flagrant a inculpatului CIOBOTEA PETRE, imediat după ce acesta primise de la denunţător suma în valută mai sus menţionată.

Cu ocazia percheziţiei corporale, în geanta inculpatului, aflată în maşina de serviciu au fost găsite importante sume de bani în lei şi valută: 126 milioane  lei, 2940 de dolari şi 20.240 de euro.

Existând indicii temeinice că aceşti bani sunt rezultatul comiterii şi altor fapte de corupţie, procurorii au  dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar penal în care CIOBOTEA PETRE este cercetat pentru infracţiunea de luare de mită.

În cursul urmăririi penale au fost identificate în proprietatea inculpatului şi a soţiei sale, bunuri şi valori materiale a căror valoare utilă de circulaţie depăşeşte cu mult posibilităţile financiare, legale ale celor doi.

            Pentru acest motiv s-au luat măsuri în vederea sesizării, în conformitate cu prevederile Legii 115 /1996,  a Comisiei pentru Cercetarea Averii.

Dosarul se trimite spre competentă judecată la Tribunalul Gorj.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010