DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 februarie 2016
Nr. 174/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 156/VIII/3 din 18 februarie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de:

PĂUN NICOLAE, deputat în Parlamentul României, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală, în formă continuată
- folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată,

S.C. NIKY SCORPION ALCOM S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată.

Din ordonanța prin care s-a dispus extinderea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2004 - 2014, suspectul Păun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL și în dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzacții imobiliare constând în cumpărarea și vânzarea succesivă a două terenuri (unul situat în București, iar celălalt în județul Ilfov), fără a avea o justificare economică (nerentabile și cu implicații asupra creanțelor datorate bugetului de stat).
În final, aceste terenuri au fost achiziționate de suspect la prețuri mai mari decât prețurile la care fuseseră vândute anterior: terenul din București la un preț 10 ori mai mare decât prețul de vânzare, iar terenul din județul Ilfov la un preț de peste aproape 3 ori mai mare.
Astfel, prin plata unor preturi nereale supraevaluate de 10,48 ori, respectiv 2,77 ori aferente achiziției de terenuri, au fost majorate cheltuielile societății Niky Scorpion Alcom, în scopul diminuării masei impozabile și, în consecință, a impozitelor datorate bugetului de stat.
Ca urmare acestor operațiuni, creditul societății SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totala de 3.220.000 lei.

Suspecților, persoană fizică și juridică, li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE