DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 18 februarie 2016
Nr. 160/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

ROMAN GINETA, director general al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,

DRÎMBĂ LUCIAN, consilier juridic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

ZAPODEANU IOAN, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave,
- complicitate la abuz in serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- spălarea banilor,

POPA MARIANA, registrator la O.C.P.I. IAŞI, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de abuz in serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEANU CĂLIN-OVIDIU, avocat în cadrul Baroului Iaşi, cu privire la săvârșirea a infracțiunii de complicitate la abuz in serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ZAPODEANU DUMITRIȚA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor,

CĂLIN OANA-ROXANA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare banilor,


În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 29 ianuarie 2008, suspecta Roman Gineta, în calitate de director general al unei societăţi comerciale, beneficiind de ajutorul consilierului juridic Drîmbă Lucian, la solicitarea suspectului Zapodeanu Ioan (beneficiar al unor drepturi litigioase), a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6708,64 mp, (din care clădiri şi construcţii având o suprafaţă construită de 1459,77 mp situate în municipiul Iaşi). Această decizie a fost dispusă cu încălcarea dispozițiilor legale, deoarece firma respectivă nu era proprietară a terenului respectiv. Firma avea doar drept de superficie asupra suprafeței respective, proprietar fiind statul român.

În același context, suspecta a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată.

Acționând în această modalitate, suspecta Roman Gineta a cauzat un prejudiciu în valoare de 510.919,5 euro în dauna firmei pe care o reprezenta, în valoare de 268.345,6 euro în dauna statului român şi un folos în valoare de 779.265,1 euro pentru suspectul Zapodeanu Ioan.

La data de 08 martie 2010, suspecta Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. IAŞI, urmare a unei cereri depusă de avocatul Olteanu Călin Ovidiu, a dispus în mod nelegal intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea suspectului Zapodeanu Ioan.

În scopul ascunderii originii ilicite a bunurilor imobile provenite din săvârşirea de infracţiuni, suspectul Zapodeanu Ioan, prin mandatar soția sa, Zapodeanu Dumitriţa, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care a transferat surorii acesteia din urmă, respectiv suspectei Călin Oana Roxana, o cotă parte de 5/100 din imobilul respectiv, pentru suma de 65.000 lei.

Ulterior, în urma unui partaj voluntar, suspectul Zapodeanu Ioan a transferat în totalitate cumnatei sale terenul şi construcţiile contra sultei de 20.000 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE