increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 16 februarie 2016
Nr. 126/VIII/3

COMUNICATProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRECUP MARIA, primar al municipiului Reghin, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită,
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MOLDOVAN SEBASTIAN IULIU, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

ȚOCU MIHAI, diriginte de șantier, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- fals intelectual, în formă continuată,

HĂRȘAN DIACONU CAMELIA, arhitectul șef al municipiului Reghin, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- uz de fals,
- fals intelectual, în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2012, inculpata Precup Maria, în calitate de primar al municipiului Reghin, i-a pretins inculpatului Moldovan Sebastian Iuliu, administrator al unei societăți comerciale, să îi remită o sumă de bani pentru o anumită persoană (bani ce nu i se cuveneau în mod legal), iar în schimb, edilul trebuia să accepte la plată decontarea unor lucrări neexecutate de respectiva societate, în cadrul proiectului de amenajare a unei străzi din municipiul Reghin.

Persoana ce urma să beneficieze de banii ceruți drept mită de primar era reprezentanta unei alte societăți comerciale față de care se instituiseră măsuri de executare silită pe motive de neplată a obligațiilor către bugetul de stat.

Suma de bani de 26.040 lei a fost remisă de inculpatul Moldovan Sebastian Iuliu, sub forma unui presupus contract de vânzare – cumpărare, banii fiind virați direct în conturile trezoreriei, pentru a fi stinse obligațiile societății datornice către bugetul de stat și față de care Administrația Finanțelor Publice Reghin instituise măsuri de executare silită.

La data de 4 septembrie 2012, conform înțelegerii, inculpata Precup Maria a acceptat la plată și a decontat o lucrare care nu fusese executată de societatea al cărei reprezentant a remis banii.

Acest lucru a fost posibil și prin aceea că primarul a fost ajutat de inculpații Hărșan Diaconu Camelia și Țocu Mihai care au întocmit, în fals, documentația (situație de lucrări, proces-verbal de recepție lucrări, etc. ) ce a stat la baza aprobării spre decontare a facturii fiscale emisă de omul de afaceri Moldovan Sebastian Iuliu pentru lucrări neexecutate în realitate.

Prin activitățile descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu municipiului Reghin, jud. Mureș, de 76.059,44 lei, reprezentând lucrări neefectuate și, în consecință, un folos necuvenit societății comerciale care trebuia să execute lucrările de amenajare.

Primăria municipiului Reghin s-a constituit parte civilă cu suma de 76.059,44 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (24.02.2023):

Prin decizia penală nr. 55 din 27.01.2023 Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților PRECUP MARIA, MOLDOVAN SEBASTIAN IULIU și HĂRȘAN DIACONU CAMELIA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus achitarea inculpaților PRECUP MARIA și MOLDOVAN SEBASTIAN IULIU pentru infracțiunile de luare de mită, respectiv dare de mită, întrucât faptele nu există.
Obligă, în solidar, inculpații Precup Maria, Moldovan Sebastian Iuliu, Țocu Mihai și Hărșan Diaconu Camelia la plata către partea civilă, UAT Municipiul Reghin, a sumei de 76.059,44 lei cu titlu de despăgubiri.
Obligă pe inculpații Precup Maria, Moldovan Sebastian Iuliu și Hărșan Diaconu Camelia să plătească suma de 3.700 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 noiembrie 2018