Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 02 februarie 2016
Nr. 88/VIII/3

COMUNICATProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 01 februarie 2016, a inculpaților:

MUNTEAN PETRU SORIN, inspector șef al Inspectoratul de Poliție al Județului (I.P.J) Timiș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- luare de mită,
- instigare la dare de mită (2 infracțiuni),
- favorizarea făptuitorului,

PAVEL DUMITRU, șef Serviciu de Investigare a Criminalității Economice în cadrul IPJ Timiș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- luare de mită,
- trafic de influență,
- complicitate la luare de mită,

BOȚ IULIAN, om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- dare de mită (4 infracțiuni)
- cumpărare de influență (2 infracțiuni),

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând din data de 02.02.2016, până la data de 01.04.2016, față de inculpatul

BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- trafic de influență (2 infracțiuni),
- instigare la dare de mită (2 infracțiuni),
- favorizarea făptuitorului,

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boț Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit și au acționat în cadrul unui grup infracțional organizat, având ca scop desfășurarea de activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

Activitatea infracțională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 2 milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spațiul european și revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor datorate către bugetul de stat.

Activitățile infracționale ale grupării coordonată de inculpatul Boț Iulian s-au bucurat de sprijinul și protecția inculpaților Muntean Sorin Petru, și Pavel Dumitru, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, respectiv șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș, care au fost atrași de-a lungul timpului în sfera de influență a grupului și fidelizați prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale și sume de bani.

În acest sens, aceștia au racolat în cadrul grupului alți ofițeri de poliție și au coordonat activitățile infracționale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boț Iulian o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat. De asemenea, cei doi inculpați au stabilit împreună cu ceilalți membri ai grupului infracțional strategiile pe care aceștia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condițiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obține concluzii favorabile, în situația în care cunoșteau faptul că evidența contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată. Totodată, inculpații Muntean Sorin Petru și Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boț Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei și au conceput împreună cu ceilalți membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situația juridică dedusă cercetărilor.

Un alt membru, cooptat în cadrul grupului infracțional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiș, persoană de încredere a inculpaților Muntean Sorin Petru și Boț Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanțelor.

Rolul primordial al inculpatului Boț Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras și implicat în activitatea infracțională, de a identifica martori și de a depune înscrisuri de natură să confirme susținerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.

Scopul urmărit de avocat a fost acela de a ascunde activitatea infracțională evazionistă derulată prin cele două societăți controlate de inculpatul Boț Iulian, de a diminua consecințele financiar-fiscale produse prin aceasta și, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a sa.

Concret, în perioada 2013-2016, inculpatul Boț Iulian a remis inculpaților Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 euro și altor două persoane (un ofițer de poliție-denunțător în cauză și un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceștia să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în așa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluție în favoarea sa.

În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Bîlc Marin a pretins de la inculpatul Boț Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 - 7.000 euro pentru a-și exercita influența asupra ofițerilor de poliție judiciară și asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceștia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, așa încât soluția finală să-i fie favorabilă.

De asemenea, inculpații Muntean Petru Sorin și Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boț Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunțătorului pentru ca acesta din urmă să își îndeplinească atribuțiunile de serviciu în direcția indicată de membrii grupului infracțional..

În contextul menționat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine și pentru altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenței pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă.

Inculpaților Boț Iulian, Pavel Dumitru, Bîlc Marin și Muntean Petru Sorin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 02 februarie 2016, inculpații Boț Iulian, Pavel Dumitru și Muntean Petru Sorin urmează să fie prezentați Curții de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție și din partea Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE