DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 15 decembrie 2015
Nr. 1980/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

VARTIC IONUȚ DANIEL, inspector șef antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu,

CIUCHEA CORNELIU, asociat și administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu,

B. A., inspector antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu,

G. M., inspector antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 1-6 martie 2014, inculpatul Vartic Ionuț Daniel, determinat, cu intenție, de către inculpatul Ciuchea Corneliu, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, i-a cerut subordonatei sale B. A. să nu dispună măsurile legale ce se impuneau a fi aplicate cu ocazia unui control efectuat într-un club din Botoșani.
Astfel, inculpata B. A. a distrus, cu intenție, o notă explicativă și a falsificat procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, cu prilejul întocmirii acestuia, prin omisiunea de a insera toate cele patru contravenții existente. Acest document a fost semnat și de inculpatul G. M., fără a lua cunoștință de conținutul acestuia și fără a face verificările necesare în condițiile legii.
Aceste acțiuni au avut ca urmare neaplicarea unor amenzi în cuantum de cel puțin 58.000 lei (ca urmare a existenței a patru contravenții), la care se adăuga măsura complementară a suspendării activității societății pe o perioadă de 3 luni și confiscarea unei sume de 35 lei.

Precizăm că inculpații Vartic Ionuț Daniel și Ciuchea Corneliu au fost trimiși în judecată la data de 01 aprilie 2015 (comunicat nr. 652/VIII/3) pentru infracțiuni care au legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale primului dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (13.08.2019):

Prin decizia penală nr. 685 din 09.07.2019, Curtea de Apel Suceava a dispus achitarea inculpaților VARTIC IONUȚ DANIEL, CIUCHEA CORNELIU, B. A., G. M., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, fapta nu există sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE