DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 octombrie 2015
Nr. 1602/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 14.10.2015, a inculpaților:

VÎȚĂ GABRIEL, șef administrație orășenească în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (8 acte materiale),
- fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale),

CERNEA VERGILIUS, inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (6 acte materiale),
- fals intelectual, în formă continuată (6 acte materiale),

BURUNTIA CIPRIAN BOGDAN, administrator al unor societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, (6 acte materiale),
- instigare la fals intelectual, în formă continuată (6 acte materiale).

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada decembrie 2010 – iunie 2011, inculpații Vîță Gabriel și Cernea Vergilius, în calitate de șef administrație orășenească respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunția Ciprian Bogdan și a unei alte persoane, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare (8 adrese din care 6 au fost semnate și de inculpatul Cernea Vergilius).
Aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de Burunția Ciprian Bogdan au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat/sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Burunția Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.
Aceste acțiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei, deși după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Serviciul Județean Anticorupție Olt și din partea ofițerilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Olt.

Inculpaților Vîță Gabriel, Cernea Vergilius și Burunția Ciprian Bogdan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 15 octombrie 2015, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE