DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 575 din 21.09.2015, Curtea de Apel Oradea a hotărât următoarele:
1.Condamnă pe inculpata SCHUTZ MARIA, manager al mai multor societăți agricole din județele Dolj, Bihor și Brașov, la data faptelor, la o pedeapsă de 10 ani închisoare și interzicerea, atât pe timpul, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și bancrută frauduloasă (două infracțiuni), toate trei în formă continuată.

2.Condamnă pe inculpații POPA CORNELIU și CIOBANU MIHAI, directori în cadrul Agenției Domeniilor Statului (A.D.S), la data faptelor, la câte o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât pe timpul, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată.

Dispune încetarea procesului început împotriva lui DASCĂLU ION pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la bancrută frauduloasă.

Obligă inculpații Schutz Maria, Popa Corneliu și Ciobanu Mihai, în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea Agricolă Worldser Țuglui, la plata sumei de 3.100.882,55 USD, din care 2.305.311 USD reprezintă valoarea investițiilor nerealizate de Societatea Agricolă Worldser Țuglui și 795.571,55 USD reprezintă valoarea penalităților aferente, în favoarea părții civile Agenția Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând prejudiciul cauzat cu ocazia privatizării S.C. ORSER S.A.
Obligă inculpata Schutz Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea Agricolă Worldser Țuglui, la plata sumei de 3.457.110,1 lei în favoarea părții civile S.C. Electrocentrale S.A. Oradea cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă inculpata Schutz Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea Agricolă Worldser Țuglui la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea părții civile A.N.A.F. - Direcția Generală a Finanțelor Publice Oradea cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata majorărilor și penalităților de întârziere aferente debitului principal de la data scadenței până la data plății efective.
Obligă inculpata Schutz Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente Asociația Agricolă AGRO 2001 Țuglui la plata sumei de 36.651.176 lei precizate, la 16 iun 2014, în favoarea părții civile A.N.A.F. - Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata majorărilor și penalităților de întârziere aferente debitului principal de la data scadenței până la data plății efective.
Dispune anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat și obținut alocație de la bugetul statului la S.C. SERE CODLEA S.A. Brașov.
Dispune restabilirea situației anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru S.C. SERE CODLEA S.A. Brașov și datei de 10 octombrie 2002 pentru S.C. ORSER S.A. Oradea și anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăți comerciale.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea la data de 14 decembrie 2007, vezi comunicat 299/VIII/3 din 18 decembrie 2007.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 decembrie 2007