DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 aprilie 2007
Nr. 101/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- MÎNDRUŢ ALEXANDRU, director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, aflat în stare de arest preventiv din data de 1 martie 2007,
- BULĂŢEL SERGIU, cetăţean al Republicii Moldova, administrator la SC Gerom SA Buzău şi la SC Hystria Expert SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
- BUZU LUDMILA, cetăţean al Republicii Moldova, director general adjunct al SC Gerom SA Buzău, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită şi luare de mită.

Din probele administrate a rezultat că, în cursul anului 2006, inculpatul Mîndruţ Alexandru, în calitate de consilier în cadrul A.V.A.S., a pretins suma de 40.000 USD de la învinuitul Guma Valeriu (acţionar la S.C. GEROM S.A. Buzău), iar în ziua de 11 septembrie 2006, a primit 20.000 USD, prin intermediul complicei Buzu Ludmila, lăsând să se creadă că, prin folosirea funcţiei sale, are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul A.V.A.S. abilitaţi să aprobe încheierea unei convenţii de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a S.C. GEROM S.A. Acest beneficiu era urmărit de cumpărătorii de influenţă întrucât AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract, care fusese încheiat în septembrie 2002.
Din probatoriu a mai rezultat că inculpatul Mîndruţ Alexandru care, din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul A.V.A.S., a primit în ziua de 27 februarie 2007 suma de 20.000 USD de la inculpatul Bulăţel Sergiu, prin intermediul complicei Buzu Ludmila, pentru soluţionarea favorabilă, în beneficiul inculpatului prim menţionat şi a învinuitului Guma Valeriu, a litigiului apărut ca urmare a neplăţii de către aceştia a penalităţilor în sumă de 214.000 euro (calculate pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale privitoare la efectuarea investiţiilor de mediu). În schimbul folosului primit, inculpatul Mîndruţ Alexandru s-a mai angajat ca AVAS să nu desfiinţeze contractul de privatizare a SC Gerom Buzău, încheiat în septembrie 2002. De menţionat că inculpata Buzu Ludmila, în cursul activităţilor infracţionale desfăşurate, a primit la data de 27 februarie 2007 suma de 26.000 euro de la inculpatul Bulăţel Sergiu faţă de care a susţinut că o va remite integral cu titlu de mită lui Mîndruţ Alexandru. Cu toate acestea, inculpata a schimbat suma în dolari, din care 20.000 USD i-a dat inculpatului Mîndruţ Alexandru iar restul şi i-a însuşit.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de 20.121 USD, 1.987,44 euro şi 4.930,19 RON, precum şi asupra autoturismului marca BMW aparţinând inculpatului Mîndruţ Alexandru, şi, respectiv, asupra sumei de 5.613,25 RON, aparţinând inculpatei Buzu Ludmila.
De asemenea s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea a două noi dosare penale separate, în vederea efectuării urmăririi penale faţă de învinuitul Guma Valeriu şi faţă de alte persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, respectiv pentru efectuarea de cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu faţă de un număr de foşti şi actuali funcţionari din cadrul AVAS. În plus s-a dispus disjungerea şi declinarea competenţei de soluţionare a cauzei disjunse în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în vederea efectuării cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, faţă de o persoană având calitatea de avocat.

Dosarul s-a trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2013