DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 11 iunie 2015
Nr. 1046/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 11.06.2015, ora 15:00, până la data de 12.06.2015, ora 15:00, a inculpatului BÂRLĂDEANU ALEXANDRU VITALI, practician în insolvență, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 05 iunie 2015, inculpatul Bârlădeanu Alexandru Vitali, în calitate de practician în insolvență, a pretins de la un om de afaceri, denunțător în cauză, suma de 25.000 lei și aproximativ 6.000 euro, pentru a face acte contrare atribuțiilor de serviciu, în legătură cu procedura lichidării, ce urma să se declanșeze în legătură cu firma acestuia din urmă.
Concret, inculpatul trebuia să conducă procedura astfel încât datoriile societății comerciale către creditori și către bugetul de stat să nu mai fie plătite, iar bunurile ei să fie transferate și ascunse, cu scopul evitării unei eventuale executări silite.
La data de 11 iunie 2015, inculpatul Bârlădeanu Alexandru Vitali a primit de la denunțător suma de 25.000 lei din totalul mitei pretinse, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Inculpatului Bârlădeanu Alexandru Vitali i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 12 iunie 2015, la Tribunalul Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE