DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 26 mai 2015
Nr. 968/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu 26 mai 2015, a inculpaților:

FECIORU MARIUS CONSTANTIN, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, însărcinat cu restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, (11 acte materiale), complicitate la trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat;

PRIBESCU MIOARA, la data faptelor director executiv al Direcției economice din CNPR SA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată

și au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, de la data de 22 mai 2015, față de inculpatul

NICOLAE CONSTANTIN OLIMPIU, la data faptelor directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

În ordonanțele de reținere, respectiv de control judiciar se arată că, în cauză, există probe și date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Inculpatul Marius Constantin Fecioru, în calitate de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (însărcinat „să coordoneze, să monitorizeze și să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naționale Poșta Română SA pe centre de profit”, „să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare și modernizare a Companiei Naționale Poșta Română, aprobată prin hotărâre de guvern”), Pribescu Mioara, director în cadrul CNPR SA și Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcției Regionale de Poștă Brașov, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poștale, fără ca, pentru o parte din corespondența prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze prețul serviciului prestat. În consecință, în perioada mai 2011 - martie 2012, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu și a lui Marius Constantin Fecioru, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Națională „Poșta Română” S.A., fără francare și facturare, în folosul unei anumite societăți comerciale, a unor loturi de corespondență procesate în poștă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoștal de pregătire cu serviciul poștal de trimitere a corespondenței comerciale). Loturile de corespondență comercială erau indicate de Constantin Olimpiu Nicolae ori de Mioara Pribescu.

Astfel, a fost provocat companiei naționale CNPR SA un prejudiciu de 1.128.228 lei.

Prin dispozițiile date, Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat nu doar ambiguitățile funcționării serviciului de poștă hibridă, ci și o cutumă la care se recurge în CNPR, în situații de excepție (determinate de necesitatea respectării normelor de funcționare a companiei, care prevăd timpi de circulație a trimiterilor poștale), când se distribuie corespondența fără a se număra ori ștampila.
Gruparea avea o anumită continuitate, colaborare, coordonare și o structură bine determinată, în cadrul căreia, fiecare membru și-a asumat roluri prestabilite.

2. În considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu Mioara, în data de 21.12.2011, a solicitat reprezentanților societății comerciale favorizate și apoi a obținut de la aceștia, având susținerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poșta Română SA, a scrisorilor ministrului MCSI (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din județul Bacău).

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – DJI Brașov.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 mai 2015, inculpații FECIORU MARIUS CONSTANTIN și PRIBESCU MIOARA urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE