increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 24 aprilie 2015
Nr. 774/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatelor nr. 662 din 2 aprilie 2015, 1246 și nr. 1248 din 4 septembrie 2014, 1256 din 5 septembrie 2014 și 1264 din 08 septembrie 2014, cu referire la efectuarea urmăririi penale pentru suspiciuni de fapte asimilate corupției săvârșite în legătură cu decizii ale Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus extinderea urmăririi penale față de suspecta GEORGESCU LAURA - CORINA, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată ( câte 3 acte materiale )

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitatea sa de președinte al CNA, Laura Georgescu a instigat în perioada 2013 - 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea posturilor de televiziune respective.
Președinta CNA Laura Georgescu, posibil urmărind diferite interese de natură personală sau capacitată de entități juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce dețin diferite funcții publice, a impus mai multor funcționari din cadrul C.N.A., să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea cu amendă a unui număr de 7 posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancționate de mai multe ori.
În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării. În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile pe care a considerat președinta CNA, Laura Georgescu că ar fi suficiente pentru a putea susține ulterior sancționarea respectivului post, chiar dacă în unele situații faptele erau mai vechi și ar fi putut fi prescrise (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională – 6 luni).
Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe email-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe email, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări.
Un alt aspect, rezultat în timpul urmăririi penale, este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor și al înregistrării, este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiții este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program.
După extinderea anterioara urmăririi penale (aspecte mediatizate la 2 aprilie 2015), a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, o parte din operatorii TV sancționați cu amendă ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, suspecta Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei.
Printre datele comunicate de operatorii TV, au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura și care au avut ca rezultat sancționarea cu amendă.
În final, luand în considerare și infracțiunile/starea de fapt mediatizate prin comunicatul 662 din 2 aprilie 2015 și cele prezente, în sarcina suspectei Georgescu Laura, săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu (20 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale) – cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 7 posturi TV.

Suspectei Georgescu Laura - Corina i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE