increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 februarie 2007
Nr. 17/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii de la Biroul Teritorial Anticorupţie Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane din conducerea SC COMPLEX ENERGETIC TURCENI SA:
- SIMIONESCU NICOLAE – director general,
- GAVRILESCU DAN – director comercial,
- BÎGU GABRIEL – director economic,
- BOCA VASILE – şef Birou Juridic
pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial
- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
- fals intelectual
- iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup.
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi BĂLĂCESCU OVIDIU – şef Serviciu Achiziţii Servicii pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi iniţiere sau constituirea a unui grup infracţional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui astfel de grup.
Din probele administrate a reieşit că, în cursul anului 2005, inculpaţii Simionescu Nicolae, Bîgu Gabriel, Gavrilescu Dan, Boca Vasile şi Bălăcescu Ovidiu au atribuit prin încredinţare directă (cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr.60/2001 privind achiziţiile publice şi H.G. nr.461/2001) contracte de transport cărbune cu autovehicule de mare tonaj către trei societăţi comerciale: SC ELMEROM CONSTRUCT SRL Tg. Jiu, SC A şi RAL& MARA SRL Drobeta Turnu Severin şi SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti (societăţi ai căror administratori sau asociaţi se aflau în strânsă legătură cu persoane influente şi cu putere de decizie în cadrul unităţilor miniere din judeţul Gorj). În felul acesta patrimoniul Complexului Energetic Turceni a fost prejudiciat cu suma de 4.748.869,78 RON (echivalentul a aproape 1.300.000 euro). În urma încheierii acestor contracte de prestări de servicii, cele trei societăţi comerciale au obţinut avantaje patrimoniale de 1.300.695,64 RON - SC ELMEROM CONSTRUCT Tg.Jiu, 619.739,13 RON - SC A şi RAL&MARA SRL Drobeta Turnu Severin, 1.321.477,38 RON - SC C.F.R. S.S.V.M. SA Bucureşti.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate încheierii contractelor cu cele trei societăţi prestatoare, inculpaţii Simionescu Nicolae, Gavrilescu Dan, Bîgu Gabriel, Boca Vasile au falsificat acte în care au atestat fapte şi împrejurări nereale. Au indus în eroare Consiliul de administraţie al Complexului Energetic Turceni, ascunzând faptul că cele trei societăţi nu aveau capacitatea tehnică şi economică de a efectua transportul cărbunelui cu autovehicule şi nu desfăşuraseră anterior alte activităţi.În aceste condiţii, Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport cărbune către alte societăţi comerciale, dar la preţuri mult mai mici.
Din probele administrate a mai reieşit că, deşi la data de 13.01.2006, inculpaţii au semnat o notă de negociere cu S.N.T.F.M. C.F.R. MARFĂ SA, în urma căreia au obţinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat încheierea contractului de transport cărbune pe calea ferată cu această societate sub pretextul organizării unei licitaţii deschise pentru achiziţionarea acestui serviciu, în condiţiile în care această procedură nu era prevăzută de lege. Astfel a fost adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni în valoare de 13.158.829,56 RON (echivalentul a aproape 3.700.000 euro).
În sarcina celor cinci inculpaţi s-a mai reţinut că, prin acţiuni organizate, coordonate şi planificate au iniţiat şi constituit un grup infracţional în scopul comiterii de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, grup în care au fost atrase şi alte persoane cu funcţii de execuţie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni.
Prin fapta celor cinci inculpaţi a fost adus Complexului Energetic Turceni un prejudiciu de aproximativ 5.000.000 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE