IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 martie 2015
Nr. 496/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 12.03.2015, a inculpatei
FĂRMUȘ (fostă BUD) MIHAELA, avocat în cadrul Baroului Sibiu, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea infractorului și
- instigare la infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.
În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 11 și 12 martie 2015, inculpata Fărmuș Mihaela, avocat în cadrul Baroului Sibiu, a determinat o persoană să participe, în substituirea sa, la activitățile de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul Direcției Naționale Anticorupție în dosarul nr. 189/P/2012 și să exercite atribuții ale profesiei de avocat, cunoscând faptul că această persoană nu deține calitatea de avocat.
Astfel, în scopul creării unei aparențe de legalitate, inculpata Fărmuș Mihaela a emis două împuterniciri avocațiale, prin care a împuternicit persoana respectivă să acorde asistență juridică în fața Direcției Naționale Anticorupție inculpatei Deaconu Georgia Ioana, urmărind ca actele întocmite de organele de urmărire penală să fie lovite de nulitate absolută, cu consecința imediată a zădărnicirii urmăririi penale și a întârzierii tragerii la răspundere penală a inculpatei Deaconu Georgia Ioana.
Inculpata Fărmuș Mihaela este apărătorul ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (vezi comunicat nr. 256/VIII/3 din 10 februarie 2015).
Inculpatei FĂRMUȘ (fostă BUD) MIHAELA i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată la data de 13 martie 2015, la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE