DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 12 martie 2015
Nr. 492/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaților:

OLTEANU RADU, director al SC Sticom Trading SRL Oradea, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- înșelăciune, în formă continuată,
- uz de fals și
- spălare a banilor, în formă continuată,

COTOROI IOAN DORU, administrator de fapt al SC Medcar SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la înșelăciune, în formă continuată și
- complicitate la spălarea banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Olteanu Radu, în calitate de director al SC Sticom Trading SRL Oradea, a indus și menținut în eroare reprezentanții unei instituții bancare cu ocazia încheierii (la data de 2 septembrie 2009), iar apoi a executării contractului de credit ipotecar, în valoare de 11.000.000 lei, în vederea finanțării construirii a două blocuri cu destinația de locuințe, folosind în acest sens un contract de vânzare-cumpărare fals.
Acest document a fost încheiat de societatea în cauză cu Primăria Municipiului Oradea, având ca obiect achiziționarea de către instituția publică a unui număr minim de 100 de apartamente din complexul de locuințe aflat în construcție.
Ulterior încheierii contractului de credit, inculpatul Olteanu Radu, beneficiind de ajutorul inculpatului Cotoroi Ioan Doru, a depus mai multe situații de plată fictive ce atestau, în mod nereal, prestarea unor servicii de construcții de către SC Medcar SRL în favoarea SC Sticom Trading SRL.
În perioada 03.09.2009 – 04.11.2009, inculpatul Olteanu Radu, cunoscând proveniența ilicită a banilor, a folosit aceste sume pentru a achita, în primă fază, contravaloarea serviciilor de construcții prestate de către două societăți comerciale, în valoare de 6.555.007 lei.
Beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, inculpatul Olteanu Radu a achitat în mai multe etape suma de 3.484.834 lei, către SC Medcar SRL contravaloarea unor servicii de construcții fictive, facturate către SC Sticom Trading SRL, în scopul însușirii respectivei sume de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a două imobile aparținând inculpatului Olteanu Radu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (19.12.2019):

Prin decizia penală nr. 600 din 20.11.2019, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea inculpaților Olteanu Radu și Cotoroi Ioan Doru, pentru infracțiunile de înșelăciune și spălare a banilor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori faptele au fost dezincriminate, iar pentru infracțiunea de uz de fals săvârșită de Olteanu Radu, instanța a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de instituția bancară.
Dispune desființarea înscrisului, în copie, denumit “Contract de vânzare-cumpărare încheiat între Primăria Municipiului Oradea și SC Sticom Trading SRL.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE