DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală 147 din 28.01.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul ANCULIA ROMICĂ PAVEL, director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.) Caraș – Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: complicitate la luare de mită, trafic de influență și instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul GHIȚĂ VALENTIN, primar al Comunei Socol, jud. Caraș – Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea pe perioada executării pedepsei a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul IANCU SIMION – SIMI, primar al orașului Oțelu Roșu, jud. Caraș – Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul JURJ TUDOR IOAN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: dare de mită, trafic de influență, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Confiscă de la inculpații Anculia Romică Pavel și Ghiță Valentin câte 25.000 euro, sau echivalentul în lei a valutei la data executării, de la inculpatul Iancu Simion Simi suma de 15.000 lei, și de la inculpatul Jurj Tudor Ioan suma de 36.609,177 lei.
Dispune anularea mai multor înscrisuri falsificate.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data 15 iunie 2012, vezi comunicat nr. 457/VIII/3 din 20 iunie 2012.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 iunie 2012