DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 decembrie 2006
Nr. 221/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui POPESCU COSMIN MIHAI, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului ca infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie săvârşite de către inculpatul Manţog Ionel în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată la data de 6.09.2006.

Din probele administrate la dosar a rezultat că inculpatul Popescu Cosmin Mihai, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, a solicitat ministrului emiterea ordinului nr. 534/04.08.2006 pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) având ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia imobilului pentru familia Manţog. Demersul său a fost făcut în scopul de a-l favoriza pe învinuitul Manţog Ionel şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat de DNA pentru fapte de corupţie („dosarul strămutaţilor de lux” pentru care a fost sesizată instanţa de judecată). Ulterior, învinuitul Popescu Cosmin Mihai a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele supuse verificării, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, chiar înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului.
Prin actul de control întocmit în baza ordinului nr. 534/04.08.2006 s-a urmărit punctual înlăturarea acuzaţiilor aduse învinuitului - la acea vreme - Manţog Ionel, de organele de urmărire penală în dosarul în care era cercetat.

Amintim că, la 6.09.2006, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Manţog Ionel (fost director în cadrul CNLO şi fost secretar de stat în MEC) pentru săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, abuz în serviciu, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, instanţă la care a fost strămutată judecarea cauzei care îl priveşte pe inculpatul Manţog Ionel, trimis în judecată în data de 6.09.2006. în conformitate cu dispoziţiile art. 35 alin 5 din Cpp, favorizarea infractorului este de competenţa instanţei care judecă infracţiunea la care aceasta se referă, în speţă Tribunalul Sibiu.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 aprilie 2011