DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 08 ianuarie 2015
Nr. 52/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

REBEGA CONSTANTIN-LAURENŢIU, deputat în Parlamentul European, cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:

- de folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,
- instigare la spălare de bani,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- instigare la uz de fals.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, suspectul Rebega Constantin-Laurențiu a primit, de la administratorul unei societăți comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca vicepreședinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultura și Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor.
Suspectului Rebega Constantin-Laurenţiu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



Actualizare la 01.04.2019:
La data de 01 februarie 2019, procurorii anticorupție au dispus față de Rebega Constantin-Laurențiu soluția clasării, conform art. 16 alin 1, lit. b (“fapta nu este prevăzută de legea penală….”) și c (“nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”) din Codul de Procedură Penală.

Cu privire la infracțiunile prev. de art. 13 din legea 78/2000, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals, presupus a fi fost săvârșite de suspectul Rebega Constantin Laurențiu, reținem că materialul probator dovedește existența unei legături între acesta și inculpații trimiși în judecată prin rechizitoriul 487/P/2014, mediatizat prin comunicatul http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=5834, însă nu poate constitui o bază pentru emiterea unei soluții de trimitere în judecată.
Cu privire la aceste infracțiuni, probatoriul aflat la dosarul cauzei nu dovedește că acesta ar fi determinat activitatea ilicită de obținerea a unor sume de bani prin încheierea de contracte fictive de prestări servicii.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE