DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 octombrie 2006
Nr. 171/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- LAZĂR EDIT, avocat în cadrul baroului Timiş pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- CLOPINA CĂLIN, avocat în cadrul baroului Timiş şi KAŞAI VLADIMIR PAVEL, lichidator judiciar la societate comercială din Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

Din probele administrate de procurori a reieşit că în cursul lunii septembrie 2006, în calitatea sa de avocat, inculpata Lazăr Edit a pretins unei persoane denunţătoare suma de 15.000 euro, pentru a-i determina pe membrii unui complet de judecată din cadrul Curţii de Apel Timişoara să pronunţe, în recurs, o soluţie favorabilă denunţătorului, într-un proces în care acesta era judecat pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Inculpata i-a dat de înţeles denunţătorului că ar avea influenţă, prin relaţiile sale, asupra judecătorilor.
În activitatea sa infracţională, avocata Lazăr Edit a fost sprijinită de coinculpaţii Clopina Călin şi Kaşai Vladimir Pavel, care au ajutat-o să primească în două tranşe suma totală de 12.000 de euro de la denunţător, urmând ca diferenţa de 3.000 de euro să o primească după pronunţarea soluţiei favorabile acestuia. În realizarea planului infracţional, inculpaţii au folosit diverse modalităţi pentru a asigura caracterul conspirativ al acţiunilor. Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la sediul firmei inculpatului Kaşai Vladimir Pavel, a fost găsită suma de bani remisă de denunţător în scopul obţinerii unei soluţii favorabile.
Probele administrate au relevat că, pentru a ascunde săvârşirea infracţiunii de corupţie, inculpata Lazăr Edit a falsificat contractul de asistenţă juridică prin care se angaja să-l apere pe denunţător în faţa instanţei. Astfel, aceasta a completat ulterior momentului întocmirii şi semnării actului de către denunţător, menţiunea „onorariu de succes – 15.000 euro”, pentru a crea o aparentă stare de legalitate cu privire la pretinderea sumei de bani de la denunţător.
Activităţile specifice efectuate de organele de urmărire penală au dus la descoperirea şi constatarea infracţiunii, precum şi la prinderea în flagrant delict a inculpaţilor, asupra acestora găsindu-se întreaga sumă ce face obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, cu excepţia unei bancnote de 50 de euro, despre care sunt date că a fost schimbată de inculpatul Kaşai Vladimir Pavel la o casă de schimb valutar din municipiul Timişoara.

Inculpatul Kaşai Vladimir Pavel a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, în timp ce inculpaţii Lazăr Edit şi Clopina Călin au fost puşi în libertate provizorie sub control judiciar, prin deciziile Curţii de Apel Timişoara pronunţate în data de 13.10.2006.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bistriţa Năsăud, ca urmare a admiterii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cererii procurorilor anticorupţie ca procesul să nu fie judecat de instanţele din Timişoara. Procurorii au apreciat că există indicii că imparţialitatea magistraţilor de la instanţele din Timişoara ar putea fi influenţată, având în vedere împrejurările cauzei şi calitatea părţilor cercetate.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 aprilie 2014