DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.  515 / 25 august 2005

 

COMUNICAT

 

Procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie Piteşti au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor MINEA NICOLAE, fost preşedinte al  Consiliului  de Administraţie şi director general al SC ALUTUS SA Râmnicu Vâlcea (fost OJT Vâlcea), şi COVEIANU MARIN PETRU, administrator al aceleiaşi societăţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.10 lit. a) din Legea 78/2000, respectiv stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare săvârşită de persoanele care au atribuţii de conducere, de administrare sau  gestionare, în scopul  obţinerii pentru  sine sau  pentru  altul de foloase necuvenite.

Prin activitatea infracţională a celor doi inculpaţi s-a creat un prejudiciu de peste 95,5 miliarde ROL, efectul fiind acela al decapitalizării patrimoniului societăţii SC ALUTUS SA în interesul propriu sau în interesul altor societăţi comerciale unde, direct sau indirect, inculpaţii aveau interese.

 

SC ALUTUS SA Râmnicu Vâlcea a luat fiinţă  prin două  Hotărâri de Guvern care desfiinţau  fostele unităţi economice de stat, activul  şi  pasivul acestora fiind preluate de societăţile comerciale pe acţiuni nou  înfiinţate. Prin urmare, raportat la aceste dispoziţii legale, SC ALUTUS SA a preluat în concesiune şi un număr de 12 terenuri aferente fostului Oficiu Judeţean de Turism Vâlcea, situate atât în raza municipiului  Râmnicu  Vâlcea, cât şi în staţiuni turistice precum Olăneşti, Ocnele Mari, Voineasa. Potrivit legislaţiei în materie de privatizare, după obţinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, era necesară o evaluare a acestora, o reactualizare a valorii  rezultate, subscrierea acesteia şi virarea în contul societăţii. Consecinţa demersurilor sus-amintite urma a fi majorarea capitalului iniţial, modificarea în mod corespunzător a actului de înfiinţare a societăţii şi emiterea de acţiuni suplimentare aferente acestei majorări, ce trebuiau atribuite de drept statului prin instituţia publică  implicată (fost FPS, fost APAPS, actualmente AVAS).

 În fapt, prin contractul de vânzare-cumpărare nr.87/1996, fostul FPS (actualmente AVAS) a vândut pachetul său de acţiuni reprezentând 40% din totalul capitalului social Asociaţiei Salariaţilor şi Membrilor Conducerii Alutus Turism Râmnicu Vâlcea. În baza acestui contract, cumpărătorul – Asociaţia – se obliga să încheie cu fostul  FPS un act adiţional la cel iniţial, în maximum 15 zile de la data obţinerii titlurilor de proprietate, având ca obiect vânzarea-cumpărarea prin plata unei diferenţe de preţ a acţiunilor aferente cotei  prevăzute în contract şi rezultate în convertirea terenurilor, stabilindu-se şi plata unei penalităţi de 0,2%  pe zi din valoarea terenurilor, ce urma a fi suportată de societate, în caz de nerespectare a clauzei stipulate. Astfel, chiar dacă terenurile au intrat în patrimoniul  societăţii, persoana juridică nu avea cum să  dobândească  dreptul de proprietate asupra acestora decât după ce valoarea lor a fost subscrisă şi vărsată, în urma unei înstrăinări cu titlu oneros (în condiţiile în care statul ar fi primit acţiuni în schimbul terenurilor), ceea ce nu s-a întâmplat în situaţia de faţă.

Deşi nu fuseseră obţinute titlurile de proprietate asupra terenurilor, inculpatul MINEA NICOLAE, în calitate de acţionar majoritar, împreună cu inculpatul COVEIANU MARIN PETRU, administrator al SC ALUTUS SA, au acţionat într-o perioadă relativ scurtă – 4.09.2001-21.08.2002 – în vederea înstrăinării terenurilor aparţinând domeniului public, deţinute de către societate, către diverse firme din grupul controlat de Minea, la preţuri cu mult subevaluate valorilor de piaţă reale.

 Astfel, la data de 6 iunie 2002, când au fost eliberate de către Ministerul Turismului toate cele 12 Certificate de Atestare a Dreptului de Proprietate, 8 din cele 12 terenuri fuseseră deja înstrăinate prin încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sub semnătură  privată a construcţiilor deţinute, în cuprinsul cărora era inclusă o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu privire la terenurile aferente construcţiilor, având valoare juridică de antecontract. Alte 3 terenuri au fost vândute în următoarele 2 luni prin aceeaşi modalitate. Transferarea activelor şi terenurilor din patrimoniul SC ALUTUS SA s-a făcut către societăţi comerciale paravan (SC ZACEXIM SA Rm.Vâlcea, SC GEMENI SA Rm.Vâlcea, SC SCIM SA Drăgăşani), menite să paraziteze SC ALUTUS SA. La aceste societăţi figurau ca acţionari şi foşti sau actuali angajaţi ai SC ALUTUS (şoferi, barmani, secretari, jurişti), care aveau rolul de a executa dispoziţiile lui MINEA NICOLAE. De altfel, unele din aceste persoane nici nu au cunoscut până la audierea lor faptul că figurau ca acţionari la aceste firme, operaţiunile fiind îndeplinite în cea mai mare parte de fostul director general de la SC ALUTUS SA, prin intermediul unor persoane interpuse care deţineau calitatea de acţionari majoritari ai acestor firme. Spre exemplu, acţionar majoritar la SC SCIM SA Drăgăşani figura mama concubinei lui MINEA NICOLAE; la SC ZACEXIM SA - concubina acestuia; iar administrator al SC GEMENI SA a fost numit juristul firmei SC ALUTUS SA.

Ulterior obţinerii titlurilor de proprietate s-a procedat şi la autentificarea acestor contracte sub semnătură privată, stipulându-se expres că preţul terenurilor au fost achitate integral odată cu construcţiile situate pe acestea. La rândul acestora, societăţile SC ZACEXIM SA, SC SCIM SA şi SC GEMENI SA au revândut terenurile, în mod succesiv, altor societăţi controlate de acelaşi inculpat, MINEA NICOLAE.

În acest mod au fost înstrăinate 11 din totalul de 12 terenuri deţinute de SC Alutus, în suprafaţă totală de 124.600 mp, împreună cu activele societăţii, la valori vădit diminuate. Valoarea celor 11 terenuri, aşa cum a fost reflectată în evidenţele contabile ale SC ALUTUS SA după obţinerea titlurilor de proprietate, era de 1.222.793.974 ROL, cuantum simbolic raportat la valoarea reală de circulaţie a acestora.

Potrivit raportului de constatare efectuat în dosar, valoarea reactualizată a prejudiciului – la data de 28 februarie 2005 – este, în fapt, de aproximativ 95,5 miliarde ROL, reprezentând suma care trebuia încasată de instituţia publică implicată (AVAS, succesoarea APAPS şi FPS), în urma evaluării terenurilor, reactualizării valorii rezultate şi subscrierii acesteia – rezultat al diferenţei dintre valoarea reală actuală a suprafeţelor de teren şi valoarea menţionată în evidenţele contabile ale SC ALUTUS SA.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

Totodată, constatându-se că există indicii asupra săvârşirii altor fapte de natură penală, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor cu privire la împrejurări ce ţin atât de tranzacţionarea unor acţiuni ale SC ALUTUS SA pe piaţa de capital, cât şi de circumstanţele în care funcţionari ai AVAS (fost APAPS, FPS) s-ar face răspunzători de neurmărirea procesului de privatizare al fostului Oficiu Judeţean de Turism Vâlcea.

 

BIROUL DE  INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iunie 2012