increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 05 noiembrie 2014
Nr. 1576/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 1558/VIII/3 din data de 4 noiembrie 2014, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 5.11.2014, a inculpaților:

MĂRAN FLORIN DĂNUŢ, administrator al SC Tehnocer SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- evaziune fiscală,
- spălare de bani,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

RADU BUŞTEAN, administrator al SC Rabus Comrobus SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- evaziune fiscală,
- spălare de bani,
- complicitate la spălare de bani,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

BURGHEL DRAGOŞ, administrator al S.C. STIL PIPE METAL S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- spălare de bani,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

ADLER LADISLAU MARCEL, administrator al S.C. Dateco S.R.L, MUNTEANU ION GEORGE, reprezentant al S.C. PARADIS MERIDIAN S.R.L., STĂNESCU FLORIN, administrator al S.C. EURODALGIPS S.R.L., STĂNESCU CIPRIAN, administrator al SC DAFI MET SRL și TOTH IOAN FRANCISC, administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- complicitate la evaziune fiscală,
- constituire a unui grup infracțional organizat.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpatul Măran Florin Dănuţ, în calitate de asociat şi administrator de fapt al SC Tehnocer SRL, a făcut demersuri în urma cărora a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi restul inculpaților, în calitate de administratori de drept sau de fapt ai unor societăţi comerciale, care au emis facturi fiscale fictive în favoarea SC Tehnocer SRL.
Astfel, inculpatul Radu Buştean, în calitate de administrator al SC Rabus Comrobus SRL a emis, în anul 2012, în favoarea SC Tehnocer SRL, facturi fictive în valoare de 5.932.220,30 lei, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă societăţi, prejudiciul cauzat în acest caz bugetului de stat fiind de 985.287,80 lei. Din suma de bani plătită de SC Tehnocer SRL, suma de 1.365.929 lei a fost ridicată în numerar de inculpatul Buştean Radu şi remisă lui Măran Florin Dănuţ (cu reţinerea unui comision).
Inculpatul Adler Ladislau Marcel, în calitate de administrator al S.C. Dateco S.R.L., a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul Măran Florin Dănuţ (care, în realitate, era administratorul de drept şi al SC Dateco SRL) constând în emiterea de facturi fictive către SC Tehnocer SRL şi, pe de altă parte, în înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei și a altor facturi fictive, emise de alte societăţi comerciale.
În calitate de administrator al S.C. Stil Pipe Metal S.R.L., inculpatul Burgel Dragoş a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 471.200,00 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ cu suma de 91.200,00 lei reprezentând TVA.
Din suma de bani plătită de S.C. Tehnocer S.R.L., suma de 435.200 lei a fost restituită inculpatului Măran Florin Dănuţ, prin metoda compensării.
În anul 2012, inculpatul Munteanu Ion George, în calitate de reprezentant al S.C. Paradis Meridian S.R.L., a emis o factură fictivă în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. în valoare de 814.680 lei, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ, cu suma de 157.680 lei reprezentând TVA.
În perioada 2011 – 2012, inculpatul Stănescu Florin, în calitate de administrator S.C. Eurodalgips S.R.L., a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 3.301.617 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ, cu suma de 639.022 lei reprezentând TVA.
Inculpatul Stănescu Ciprian, în calitate de administrator al SC DAFI MET SRL, a emis, în anul 2011, în favoarea S.C. TEHOCER S.R.L., facturi fictive în valoare de 1.922.000 lei ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de inculpatul Măran Florin Dănuţ cu suma de 372.000 lei reprezentând TVA.
Totodată, pentru a da o tentă de legalitate operaţiunilor cuprinse în facturile emise în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L., Stănescu Ciprian a emis, în favoarea unei alte societăți comerciale, facturi fictive în valoare de 3.555.902 lei.
În perioada 2010-2012, inculpatul Toth Ioan Francisc, în calitate de administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL (administrată în realitate de Măran Florin Dănuţ) a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul Măran Florin Dănuţ, constând în înregistrarea de facturi fictive în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL.


În fapt, toate aceste facturi atestau operaţiuni comerciale nereale, fiind înregistrate în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 7.542.268,97 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, urmând a fi prezentați, la data de 5 noiembrie 2014, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE