DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 31 octombrie 2014
Nr. 1550/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

- CALAPOD TUDOREL, la data faptelor, primar al Orașului Năvodari, pentru comiterea infracțiunilor de:
- două infracțiuni de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând autorității publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere și de administrare
- două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite

- GULELIS VIOLETA, evaluator autorizat, pentru comiterea infracțiunii de:
- stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând autorității publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere și de administrare, în forma complicității

- SPONTE STERE, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, pentru comiterea infracțiunilor de:
- stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând autorității publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere și de administrare, în forma complicității,
- abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite

- SURDU MARIAN, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari , pentru comiterea infracțiunilor de:
- stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând autorității publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere și de administrare, în forma complicității,
- abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al orașului Năvodari, în perioada 12.01.2006 – 25.10.2006, inculpatului CALAPOD TUDOREL cu sprijinul inculpatei GULELIS VIOLETA, evaluator autorizat, și a inculpatului SURDU MARIAN, consilier local, a stabilit, cu intenție, o valoare diminuată față de valoarea reală, de doar 11,45 euro/m.p. fără TVA, în cadrul contractului de vânzare – cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeței de 29.962,17 m.p. aparținând domeniului privat al Orașului Năvodari încheiat cu SC HARS SRL Constanța (teren situat, pe malul mării, în zona Mamaia Nord – „Camping Pescăresc”), în condițiile în care valoarea de piață a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/m.p. fără TVA la data de 03.07.2006 (data întocmirii Procesului-verbal de negociere de către comisia de licitație pentru vânzarea terenului către SC HARS SRL). În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/m.p. fără TVA și total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obținerii, în favoarea SC HARS SRL Constanța, a aceleiași sume de bani necuvenite. Inculpatul SURDU MARIAN, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-a hotărât însușirea raportului de evaluare a terenului în suprafață de 29.926,17 m.p., ajutându-l astfel, pe primarul orașului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată față de valoarea reală, așa cum rezultă din cele descrise mai sus.
Vânzarea terenului suplimentar față de cel din măsurători, de 1.962,17 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menționat, s-a făcut, prin încălcarea atribuțiunilor de serviciu, fără a se desfășura o procedură de licitație publică, din inițiativa inculpaților SURDU MARIAN și CALAPOD TUDOREL, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, același fiind și folosul necuvenit adus în favoarea SC HARS SRL Constanța.

În calitate de primar al orașului Năvodari, în perioada 10.11.2006 – 21.03.2007, inculpatul CALAPOD TUDOREL, cu sprijinul inculpatei GULELIS VIOLETA, evaluator autorizat, și al inculpatului SPONTE STERE, consilier local, a stabilit, cu intenție, o valoare diminuată față de valoarea reală, de doar 25 euro/m.p. fără TVA, în cadrul Contractului încheiat cu SC TERRA DEL SOL SRL, având ca obiect terenul în suprafață de 24.600 m.p. din acte și 26.205 m.p. din măsurători, aparținând domeniului privat al orașului Năvodari (teren situat pe malul mării), în condițiile în care valoarea de piață a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 57,79 euro/m.p. fără TVA, la data de 21.03.2007 (data vânzării către SC TERRA DEL SOL SRL). Astfel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 32,79 euro/m.p. fără TVA și total de 859.261,95 euro fără TVA, în scopul obținerii, în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanța, a aceleiași sume de bani necuvenite. Inculpatul SPONTE STERE, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 277/21.12.2006 prin care s-a hotărât însușirea raportului de evaluare a terenului în suprafață de 26.205 m.p. ajutându-l astfel, pe primarul orașului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată față de valoarea reală, așa cum rezultă din cele descrise mai sus.
Și în acest caz, vânzarea terenului suplimentar față de cel din măsurători, de 1.605 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menționat, s-a făcut, prin încălcarea atribuțiunilor de serviciu, fără a se desfășura o procedură de licitație publică, din inițiativa inculpaților SPONTE STERE și CALAPOD TUDOREL, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 52.627,95 euro fără TVA, același fiind și folosul necuvenit adus în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanța.

Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 96.592 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor patru inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE