DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 01 octombrie 2014
Nr. 1354/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului LAZĂR MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2013, după discuţii preliminare avute anterior (sfârşitul lunii decembrie 2012–începutul lunii ianuarie 2013), inculpatul Lazăr Marian a pretins de la un martor denunţător, suma de 50.000 de euro, susţinând că are influenţă asupra unei persoane importante din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.
În schimbul remiterii sumei de mai sus, inculpatul a promis că poate obţine pentru martorul denunţător, inculpat într-un dosar penal al acelei unităţi de parchet, o soluţie favorabilă de netrimitere în judecată.
În aceste circumstanţe, inculpatul Lazăr Marian a primit de la martorul denunţător suma de 10.000 de euro, după care, în cursul aceleiaşi zile, i-a transmis că a dat deja „persoanei din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova” suma de 50.000 de euro, urmând să recupereze ulterior diferenţa de la martor, totodată garantându-i acestuia reuşita demersurilor iniţiate.
În continuare, au avut loc mai multe întâlniri între martorul denunțător și inculpat, acesta din urmă creându-i permanent convingerea că, în schimbul sumei remise, se va dispune o soluţie favorabilă de netrimitere în judecată.
Urmare a acestor demersuri, inculpatul Lazăr Marian, în intervalul februarie – aprilie 2013, a mai primit de la martorul denunţător, în mai multe tranşe, suma de 33.000 de euro.

La data de 14 iunie 2013, martorul denunțător a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru mai multe infracțiuni, între care constituirea sau aderare la un grup infracțional organizat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând inculpatului Lazăr Marian, până la concurenţa sumei de 195.442 lei, reprezentând echivalentul sumei de 43.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 februarie 2016