DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală din 25.09.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul STAICU (fost Nițu) DINEL la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de: dare de mită și cumpărare de influență.
Condamnă pe inculpata POPESCU CARMEN IOANA, economist, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de complicitate la infracțiunea de dare de mită și complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.
Condamnă pe inculpatul ZGĂBEI GIORGEL, avocat în cadrul Baroului București, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.
Condamnă pe inculpatul STAICU MARIAN, fratele primului menţionat, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de: cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de dare de mită și instigare la participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Condamnă pe inculpata DASCĂLU ADRIANA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de: trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracţiunea de luare de mită.
În cazul acestor inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.
Confiscă suma de 500.000 euro de la inculpata Dascălu Adriana.
Obligă pe inculpata Dascălu Adriana la plata sumelor de 10.000 euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii şi de 110.000 lei.
Obligă pe inculpatul Zgăbei Giorgel la plata sumei de 700 euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii.
Obligă pe inculpatul Staicu Marian la plata sumei de 500.000 euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii.
Obligă pe inculpaţii Staicu Dinel şi Dascălu Adriana la plata sumei de câte 65 000 lei fiecare, pe inculpata Popescu Carmen Ioana la plata sumei de 25.000 lei, iar pe inculpaţii Staicu Marian şi Zgăbei Giorgel la plata sumei de câte 10.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Față de inculpații Cârstoiu Veronica, Cergan Florin, Băgia Lucian, Cucianu Marilena, instanța a dispus disjungerea cauzei şi continuarea judecării.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 15 noiembrie 2013, vezi comunicat 1055/VIII/3, din 20 noiembrie 2013.



BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 noiembrie 2013