DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 septembrie 2014
Nr. 1310/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpaţii :

- SONEA IOAN SERGIU sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi uz de fals şi
- IVAN DANIELA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi uz de fals


În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:

La data de 3 septembrie 2014, inculpatul Sonea Ioan Sergiu a pretins unei persoane denunţătoare o sumă de bani, reprezentând contravaloarea a 8 paşapoarte falsificate (3.500 de euro/paşaport), lăsând să se creadă ca are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii în emiterea paşapoartelor.
Cu această ocazie, inculpatul a promis că-i va determina pe funcţionari să elibereze documente de călătorie false. Ca dovadă a realităţii promisiunilor sale, la aceeaşi dată, inculpatul Sonea Ioan Sergiu s-a oferit să obţină un prim paşaport fals, pentru care a primit de la denunţătoare suma de 3.500 euro, ca primă tranşă din suma de bani total pretinsă, pentru traficarea influenţei. Inculpatul a impus ca, odată cu furnizarea dovezii că se bucură de influenţă asupra funcţionarilor menţionaţi, în vederea obţinerii de paşapoarte false, să primească şi o a doua tranşă din suma pretinsă, respectiv 2.000 de euro, precum şi jumătate din preţul a 5 -7 paşapoarte false, pe care inculpatul a promis că le va obţine.
La data de 17septembrie 2014 inculpatul Sonea Ioan Sergiu a primit suma de 2.000 de euro şi a acceptat promisiunea sumei de 7.500 de euro, în scopul susmenţionat.
În desfăşurarea activităţilor menţionate, inculpatul Sonea Ioan Sergiu a fost ajutat de inculpata Ivan Daniela, în sensul că aceasta din urmă i-a remis inculpatului un paşaport falsificat, pe care inculpatul Sonea Ioan Sergiu i l-a dat unei persoane, în vederea trecerii frauduloase a frontierei. Paşaportul falsificat avea aplicată fotografia persoanei respective, dar datele de identitate aplicate pe document erau ale unei persoane fictive.


Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Sonea Ioan Sergiu şi Ivan Daniela trebuie să respecte următoarele obligații:
a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e)să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, între ei şi cu martorii;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpaţilor Sonea Ioan Sergiu şi Ivan Daniela li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Sonea Ioan Sergiu şi Ivan Daniela li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE