DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 septembrie 2006
Nr. 131 VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
MANŢOG IONEL – fost director în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) şi fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
1. Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie,  prevăzute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000, şi anume:
a) efectuarea de operaţiuni financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei;
b) folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii
2. Abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
3. Fals în declaraţii.
4. Fals în înscrisuri sub semnătură privată.

VULPE ION – fost director general în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
1. Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie,  prevăzute de art. 12, alin. a, b, din Legea 78/ 2000, şi anume:
a) efectuarea de operaţiuni financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei;
b) folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii
2. Luare de mită.
3. Abuz în serviciu în formă calificată.
4. Fals în declaraţii.

Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, inculpaţii Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 ROL, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.
Practica învinuiţilor de a beneficia de foloase necuvenite prin reconstrucţiile efectuate se realiza după următorul scenariu: identificau în preliminarul activităţii de producţie sau în perimetrul de locuinţă persoanele ce urmau a fi afectate de exploatările miniere, după care trimiteau subordonaţi pentru a-i convinge pe aceştia să vândă, spunându-le persoanelor afectate, fie că exploatarea nu va ajunge niciodată să-i afecteze gospodăria, fie că i se vor plăti sume de bani tardiv şi mai mici decât cele plătite de inculpaţi. În acest mod convingeau persoanele să vândă, iar în scurt timp încheiau convenţiile de schimb cu exploatările miniere, în virtutea cărora le erau reconstruite vile de lux în municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO.
Concret, inculpatul Manţog Ionel, a cumpărat atât direct cât şi prin intermediul soţiei sale şi al cumnatei sale, trei gospodării ţărăneşti pentru care a plătit în total 360.000.000 ROL. Imobilul reconstruit pentru învinuitul Manţog Ionel are o valoare de 7.243.692.000 ROL, valoare stabilită la nivelul anului 2004 şi însuşită de învinuit. Din această valoare suma de 4.145.265.443 ROL a fost achitată de cele trei exploatări miniere - Roşia, Rovinari şi Jilţ - subunităţi ale CNLO, care au contribuit la finanţarea reconstrucţiei vilei sale.
Folosul necuvenit obţinut de învinuitul Manţog Ionel este de 3.785.000.000 ROL fiind stabilit ca diferenţă între valoarea reconstrucţiei vilei plătite de exploatările miniere şi sumele plătite de inculpat la momentul achiziţionării gospodăriilor ţărăneşti.
Din cercetările efectuate de procurori a mai reieşit că Manţog Ionel a întocmit în fals două înscrisuri datate 21 şi 22 aprilie 2006, în care menţiona în mod nereal că ar fi creditat societatea care i-a reconstruit vila cu diverse sume de bani. În realitate inculpatul avea o datorie către societatea respectivă de peste 3 miliarde ROL.
Potrivit probelor administrate de procurori, inculpatul Manţog Ionel a omis să declare, la depunerea declaraţiilor de avere, în calitate de secretar de stat la MEC, imobilele achiziţionate precum şi datoriile pe care le avea către societăţile constructoare, persoane fizice ori unităţi bancare.
În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Vulpe Ion, acesta a procedat într-un mod asemănător, şi anume a cumpărat direct sau prin intermediul soţiei sale, beneficiind de informaţii deţinute în virtutea funcţiei, 5 gospodării ţărăneşti în zone ce urmau să fie afectate de exploatările miniere Roşia şi Jilţ, cu scopul declarat de a beneficia de reconstrucţie. Acesta a cumpărat cele 5 case cu suma de 804.577.909 ROL şi a beneficiat de suma de 5.352.315.956 ROL care a fost plătită pentru reconstrucţia vilei sale de cele două exploatări miniere din cadrul CNLO. Folosul necuvenit obţinut de către inculpatul Vulpe Ion este de 4.547.738.047 ROL reprezentând diferenţa între valoarea reconstrucţiei vilei plătite de exploatările miniere şi sumele plătite de inculpat la momentul achiziţionării gospodăriilor ţărăneşti.
Din probele administrate a mai reieşit că inculpatul Vulpe Ion a mai primit de la o persoană denunţătoare cu titlul de mită suma de aproximativ 2,8 miliarde ROL, în schimbul cărora a atribuit contracte în numele CNLO unei societăţi de construcţii. Acelaşi inculpat a semnat un contract de vânzare – cumpărare în care declara în mod nereal în faţa notarului public că terenul ce făcea obiectul contractului nu a fost înstrăinat anterior.
Dosarul a fost trimis spre judecată la Tribunalul Gorj.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 iulie 2012