DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 iulie 2014
Nr. 1108/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

1. CHIȘĂRĂU IACOB, director general al S.C. MOLDOMIN S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

2. BERCHIMIȘ SORIN, director general la S.C. IPROMIN S.A, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

3. NEAMȚU GABRIEL, șef al structurii de securitate din cadrul S.C. IPROMIN S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- favorizarea făptuitorului;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 29.04.2011, inculpatul CHIȘĂRĂU IACOB, în calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanților societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea și fotocopierea acestora), ce conțin date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată.
Aceste informații, existente la S.C. MOLDOMIN S.A., ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorității competente.
Inculpatul CHIȘĂRĂU IACOB a pus la dispoziția reprezentanților MINECO AG aceste date și informații clasificate, în mod cu totul interesat de obținerea unei funcții în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea MOLDOMIN se afla în insolvență, iar bunurile au fost scoase la licitație.
Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

La data de 16.10.2012, inculpatul BERCHIMIȘ SORIN, în calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetățean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea și fotocopierea mai multor documente care conțineau date și informații geologice, de natură tehnică, cu caracter de informație clasificată și informații confidențiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă.
Acest lucru s-a realizat fără autorizarea și/sau acordul prealabil al autorității competente.
În ziua de 19.10.2012, cetățeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internațional „HENRY COANDĂ” din București, iar cu ocazia percheziției corporale efectuate au fost descoperite documentele obținute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – BERCHIMIȘ SORIN, atât în format electronic (CD), cât și pe suport de hârtie.
Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală, inculpatul BERCHIMIȘ SORIN a aprobat 2 documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 și Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar NEAMȚU GABRIEL a întocmit și semnat aceste înscrisuri, cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, și anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.
Cei doi inculpați nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 mai 2016