DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 iunie 2014
Nr. 770/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
CHEZAN MIHAI DUMITRU, reprezentantul legal al SC TOWER SRL și SC TOWER DEVELOPMENT SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată, săvârșită în formă continuată,

BĂRBOS MIHAELA MARIA, director operații – tranzacții la SC TOWER SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată, săvârșită în formă continuată,

SC CLARK INTERNATIONAL SRL (denumirea anterioară SC TOWER SRL) pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată, săvârșită în formă continuată,

SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL, (denumirea anterioară SC TOWER DEVELOPMENT SRL) pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune calificată, săvârșită în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au defășurat o activitate complexă prin care au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL. Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor) și au determinat astfel numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat.
În tot acest interval de timp, inculpații au administrat fraudulos activitatea și bunurile celor două societăți comerciale, în scopul decapitalizării acestora și al obținerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părțile civile și vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaților.

În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro și 4.816.253,04 lei, cauzat prin acțiunile infracționale ale inculpaților.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au organizat și executat, în perioada decembrie 2007 – mai 2011, o activitate complexă prin care au indus în eroare și păgubit un număr mare de părți civile, prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL.
Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, sens în care au încheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele), totodată, au solicitat și au obținut mai multe autorizații de construire.
După parcurgerea acestor etape preliminare, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor), determinând numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate.
În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat. Pentru a fi mai convingători, inculpații au cheltuit sume importante de bani pentru prezentarea unei imagini publice cât mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achiziționarea unui parc de autovehicule de lux), totodată, au demarat executarea lucrărilor de construcție efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente, de seriozitatea și capacitatea financiară suficientă a inculpaților.
În realitate, inculpații nu dețineau capacitatea și resursele financiare de a duce la bun sfârșit proiectul, fapt pe care îl cunoșteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcție au fost tergiversate și, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naștere, treptat, unei situații tensionate.
Cu toate acestea, inculpații și-au multiplicat eforturile și activitățile de inducere în eroare a promitenților cumpărători, devenind din ce în ce mai agresivi și mai insistenți, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor. Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situației și a obține prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpații au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, în patrimoniul SC Tower Development SRL, reușind în această modalitate să convingă numeroase părți civile să accepte semnarea unor acte adiționale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare și plata unor sume suplimentare de bani.
În tot acest interval de timp, inculpații au administrat fraudulos activitatea și bunurile celor două societăți comerciale, în scopul decapitalizării acestora și al obținerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părțile civile și vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaților.
În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro și 4.816.253,04 lei, cauzat prin acțiunile infracționale ale inculpaților.

Părțile vătămate susțin că ar fi fost induse în eroare, în ceea ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate în acest mod să plătească diverse sume de bani, în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar părțile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.
Pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, inculpații și suspecții le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevărate, cu scopul de a le induce în eroare.
Printre aceste susțineri necorespunzătoare adevărului, pot fi indicate, exemplificativ, următoarele: autorii au pretins fie că terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie că SC TOWER SRL ar fi fost finanțată de un investitor american, sens în care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevărat), fie că SC TOWER SRL construiește imobilele din resurse financiare proprii, fără a utiliza sau utilizând doar parțial, în acest scop, sumele plătite de promitenții cumpărători, fie că sumele plătite de promitenții cumpărători sunt solicitate cu titlul unei așa numite,,garanții”, fără să fie necesare pentru continuarea proiectului.
În vederea menținerii în eroare a victimelor, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au pretins că au reușit să identifice alți investitori germani sau italieni, care ar fi dispuși să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
Toate aceste susțineri ale inculpaților au avut scopul de a ascunde situația reală de fapt și anume aceea a imposibilității obiective a SC Tower SRL și a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Mai mult, chiar după apariția unor dificultăți financiare vădite, care au condus la tergiversarea și apoi la stoparea lucrărilor demarate, inculpații au continuat să ducă o adevărată campanie agresivă asupra părților civile, susținând că apartamentele vor fi finalizate, că există resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevărat) și solicitând în mod repetat victimelor să achite în continuare alte sume de bani.

Prejudiciul total efectiv reclamat de cele 99 victime este de 5.044.042,17 euro și 4.816.253,04 lei.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecților Chezan Mihai Dumitru și SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (25.03.2022):

Prin decizia penală nr. 168 din 10.02.2022, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea inculpaților CHEZAN MIHAI DUMITRU, BĂRBOS MIHAELA MARIA, SC CLARK INTERNATIONAL SRL și SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Lasă nesoluționată latura civilă a cauzei.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE