DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 22 mai 2014
Nr. 638/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

1. OLARU VASILE, primar al comunei Girov, judeţul Neamţ, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- fals intelectual;
2. PALEU PETRU, fost administrator al SC ENERGOTERM SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- complicitate la fals intelectual
- fals în înscrisuri sub semnătură privată
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată(3 acte materiale);
3. SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- complicitate la fals intelectual;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2007, inculpatul Olaru Vasile, reprezentant legal al Autorităţii contractante, Consiliul local Girov jud. Neamţ, cu ocazia executării obiectivului „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”, a dispus plata sumei de 935.986 lei, reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise de executantul SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, în condiţiile în care bunurile menţionate în documentul justificativ nu au fost livrate Autorităţii contractante.
Astfel, a fost creată o pagubă patrimoniului comunei Girov, judeţul Neamţ, de 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro) sumă care constituie totodată avantaj patrimonial pentru SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, al cărei asociat unic şi administrator era inculpatul Paleu Petru.
Pentru justificarea plăţii, inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru au întocmit şi folosit mai multe înscrisuri false, în scopul de a crea aparenţa unor operaţiuni reale.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
La data de 15.08.2007 s-a încheiat un contract de execuție lucrări între Consiliul Local Girov, judeţul Neamţ, reprezentat de inculpatul Olaru Vasile (primarul comunei Girov) şi SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, reprezentată de inculpatul Paleu Petru – director general, având ca obiect executarea lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”.
Lucrările au fost efectuate parţial, în perioada august 2007- octombrie 2010, fiind achitate toate facturile emise de constructor, în valoare totală de 3.172.882,10 lei.
Investiţia nu a fost finalizată până în prezent, întrucât Autorităţii contractante nu i-au fost alocate, în întregime, fondurile necesare.
La data de 06.12.2007, executantul SC ENERGOTERM SRL a emis o factură fiscală pentru suma totală de 943.451,99 lei (preţ fără TVA: 792.816,80 lei), reprezentând achiziţia unor echipamente pentru staţia de epurare, echipamente prevăzute în situaţia de lucrări, semnată din partea Autorităţii Contractante de inculpatul Olaru Vasile, iar din partea executantului de către inculpatul Paleu Petru.
Aceleaşi două persoane au semnat şi centralizatorul situaţiilor de plată din data de 10.12.2007 pentru echipamentele necesare staţiei de epurare în valoare de 943.451,99 lei.
La data de 10.12.2007, între de inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru a fost încheiat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele şi utilajele, pentru livrarea cărora a fost emisă factura fiscală anterior menţionată, rămân în custodia SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, până la crearea condiţiilor corespunzătoare de depozitare în incinta obiectivului. Din probatoriul cauzei rezultă că bunurile respective nu au fost livrate de către SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ Primăriei comunei Girov, şi, implicit, nu au fost preluate în custodie de executant.
În data de 17.12.2007, printr-un ordin de plată Consiliul Local Girov, prin inculpatul Olaru Vasile, a plătit SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ suma de 935.986 lei reprezentând contravaloarea unei facturii fiscale (mai puţin o parte din garanţia de bună execuţie).
Plata, aferentă acestei facturi fiscale, a fost efectuată de către inculpatul Olaru Vasile cu încălcarea normelor legale privind lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice precum şi cu încălcarea clauzelor contractului de achiziţie publică încheiat între Consiliul Local Girov şi SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ.
Astfel, bunurile menţionate în factura fiscală susmenţionată nu au fost recepţionate fizic de comisia constituită în acest sens, printr-o decizie a primarului comunei Girov (componenţa comisiei a fost modificată ulterior, în cursul anului 2008).
Lichidarea cheltuielilor (verificarea realităţii sumei datorate) a fost efectuată în mod exclusiv şi defectuos de către inculpatul Olaru Vasile, fără a fi efectuate verificări de către persoanele cu atribuţii din compartimentul financiar-contabil al primăriei.
Ordinul de plată este semnat exclusiv de inculpatul Olaru Vasile, fiind singurul instrument de plată emis în executarea contractului de achiziţie publică.
La data de 13.03.3013, pentru a justifica provenienţa bunurilor pentru livrarea cărora i-a fost achitată de Primăria Girov suma de 935.986 lei, inculpatul Paleu Petru a falsificat trei facturi fiscale, aparent emise de o societate comercială din Oradea, radiată din data de 08.11.2010.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile, proprietatea inculpaţilor Paleu Petru şi Olaru Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 aprilie 2017